Hebahan

Wednesday, July 21, 2010

Gorgeous Chain Sdn Bhd Penipu????

Tajuk mesti gempak..taknak kalah. Mengapa tiba-tiba saja nak buka topik ni ek? Sebelum ni, aku ada selit sedikit pasal kisah ni dalam entri "Jadi mangsa". Namun, entri ini menjadi hangat gara-gara ditemui bertepatan dengan pencarian google atas nama Gorgeous Chain Sdn Bhd, GCSB, Gorgeous Chain Plaza Sentral dan yang adik-beradik dengan namanya.

Entri itu paling hangat diperkatakan, diperdebatkan, dan diperbahaskan oleh pengunjung blog ini (termasuk di ruangan beberapa forum, Forum Lowyat contohnya) yang rata-ratanya masih muda belia, masih mencari kerja, masih segar majlis graduasinya hatta belum berkonvo lagi. Memang niat asalnya aku sekadar berkongsi pengalaman menjadi mangsa syarikat ini.

Kenapa menjadi mangsa? Sebabnya aku ditipu bulat-bulat dan aku tak mahu ada mangsa lagi yang seterusnya ditipu hidup-hidup. Waima, hingga ke saat ini, syarikat ini masih aktif & licik beroperasi di tempat yang sama dengan nama yang sama (mungkin suatu hari nanti mereka akan tukar nama, sebab modus operandinya terjejas gara-gara carian hit Gorgeous Chain membawa mangsanya singgah berkunjung di sini terlebih dahulu, sebelum terkena!)

Aku bukan nak mempengaruhi apa yang aku kata ini benar atau sebaliknya. Syarikat Gorgeous Chain memang penipu besar terang-terangan di mata aku, tapi mungkin di mata sesetengah orang, itulah tempat mereka cari makan kononnya. Justeru, aku tak mahu menutup periuk nasi orang lain  gara-gara kenyataan pahit yang sukar diterima mereka.

Terserah kepada anda pengunjung blog sekalian..anda mahu ditipu, anda mahu menipu atau anda mahu terus tertipu. Tapi, jangan kata aku tak pernah beri amaran anda akan ditipu. Sebabnya bukan aku seorang saja yang kata macam tu. Lepas aku jadi mangsa sekitar Januari 2010, telah menyusul beberapa mangsa lagi yang buat pengakuan di blog mereka seperti beikut:




Terserah anda..pisau di tangan kanan, buah di tangan kiri. Anda nak hiris buah..atau sembelih diri sendiri?? Bukti?? Cakap bukan sembarangan ..bukan semberono saja. Sebab jelas ternyata, sudah terang lagi bersuluh berderet mangsa mereka seperti di atas. Itu luahan rasa mereka yang ada blog. Yang tiada blog? Yang tadah tulis di ruangan komen entri  "Jadi mangsa"?? Yang mengadu di Facebook? Yang tulis di chatbox "sila tegur"? Yang tak bercerita langsung?? Bersepah lagi mangsa mereka sebenarnya..

Pasti ada orang tanya, apa motif aku nak dedahkan lagi kepincangan ni. Nak mengeruhkan lagi keadaan buat apa? Kan aku dah terselamat, daripada menjadi mangsa. Ya! Betul.. sudah setengah tahun berlalu, tapi orang ramai yang tak tahu-menahu akan terus menyerbu nombor di bawah dan bakal menjadi mangsa. Aku dah bosan dengan pertanyaan di sini atau Facebook yang  masih ragu-ragu, masih tak percaya wujudnya syarikat macam tu. Jadi lepas ni jangan banyak tanya lagi ya..terserah anda!


Semuanya bermula di sini.. anda terpengaruh dengan iklan ini. Ini iklan yang bertarikh 10 Julai 2010. Iklan macam nilah juga yang aku terkena dulu..sekitar hujung Disember 2009 atau awal Januari 2010. Mesti ada iklan macam ni.  Pattern & design yang sama. Sebijik! Takde ubahsuai langsung.

Fikirlah secara logik. Daya tarikan utamanya ialah angka gaji yang ditawarkan! WOW! RM 2200-2900, bagi jawatan Admin Executive! RM 1700-RM 2000 bagi jawatan Admin Assistant! Mata siapa tak terbeliak kan? Fikir masak-masak, mana ada orang bincang terang-terangan tentang benda yang sulit & persendirian ni. Sudahlah tak letak langsung nama syarikat. Kena hubungi nombor yang tertera. Sebab tu lah Google menyelamatkan anda!

Cubalah.. pasti salah satu nama ni akan terpacul! Gorgeous Chain.. kalau tak.. Elegant Destiny! Mungkin suatu hari nanti mereka akan tukar nama syarikat! Mungkin! Tetapi modus operandinya tetap sama. Nanti lepas anda call nombor tu, mereka akan hubungi anda tanpa- putus-putus sampailah anda hadir temuduga. Cara temuduga dijalankan memang profesional, tapi cuba bincang pasal gaji yang ditawarkan di atas. Tanya skop tugas jawatan yang anda pohon. Cuba tanya apa core business syarikat... pasti mereka berdolak-dalih! Putar alam...

Iklan saja dah nampak betapa tak professionalnya mereka. Tak berani letak nama syarikat..Tak berani letak e-mail. Kita pula yang kena hubungi mereka. Kalau anda pernah kerja di syarikat tu.. anda akan tahu kenapa ada beberapa orang tu kerjanya angkat telefon jawab panggilan saja kerjanya.

Sayangkan.. kita ada mata tapi hanya mampu melihat tapi tak dapat memandang. Ada telinga hanya mampu mendengar tapi tak peka. Ada mulut hanya mampu bercakap tapi tak mampu bersuara. Jangan butakan mata hati.. hanya hati yang tulus mampu menilai. Hanya jauhari yang mengenal manikam!!!

p/s: ada tengok tak Cerekarama, Saham Neraka di TV3 17 Julai 2010? Lebih kurang camtu lah.. Ni nak buka website kononnya berpangkalan di New Zealand. Alih-alih under construction..duit orang USD 120 K bersamaan RM 450 K beb!

Latest UPDATE:

Ada org anta mesej kat FB, seperti berikut:

salam mustakim,

I'm a friend of Syaza. I called Syaza just now but she don't hv your number. I really2 need to hv a conversation with you. It's all about GC, ED, & other company yg seangkatan dgnnya.
I read your blog about GC. Luckily, I x pergi interview GC at KL Sentral.

However, I attend an interview at Titan Benchmark Sdn. Bhd. (913636-X) at level 8, Menara Amcorp, Petaling Jaya yg menawarkan post = admin executive juga. Modus operandi Titan Benchmark ni exactly 100% sama mcm apa yg u wrote in your blog.

In addition, I checked with SSM, & Titan Benchmark just registered 4 months ago. It's same as you predicted that they will change their company's name soon!

The question is : my personal data & original pic ada di tgn (amanda) company tu. Ada ke -ve impacts if they hv my personal detail ? takut2 jugak kalau diorg buat loan guna maklumat2 tu or salahguna..

hope you can reply my msg as soon as possible.

DAUD SULAIMAN

Seperti yang dijangka, MUNGKIN mereka tukar nama syarikat! Berhati-hati saja
!

93 comments:

  1. thanks for the info!!
    serius. saya pun pergi interview kat gorgeous chain ni.
    kawan pulak pergi elegant destiny.
    tapi, memang banyak yang kabur2. hmmm

    ReplyDelete
  2. Nah..ini satu lagi pengakuan di blog...mangsa terbaru
    http://karpethidup.blogspot.com/2010/07/sangat-tak-patut.html

    ReplyDelete
  3. korang amik no nie....
    Senior Manager EDSB
    crystal: 0123688619

    ReplyDelete
  4. bro gagak, edsb ni modus operandi yang sama ke?

    ReplyDelete
  5. GorGeous chain Sdn Bhd...
    Block 2A-18-1,Plaza Sentral KL..
    umpama mimpi buruk dalam hidup kita..
    umpama neraka..!!!!

    ReplyDelete
  6. misz aqiLah...
    cite agy la pengalaman kowg..ape yg company2 nie tipu...
    ya allah..tlg la...
    sy da ary ke5 nyh...
    tolong laaaa

    ReplyDelete
  7. Ms Intan Aini:-
    bukak laman web nih www.bicarajutawan.com
    baca la k..

    ReplyDelete
  8. hi to all.... aku pun baru je lepas belah dari edsb ( Elegent Destiny sdn bhd ) tadi...ni ngah panas tak habis lagi.... hukhuk

    aku nak buat jgk kisah nya dalam blog...tapi tggu aku wat blog baru dlu mlam ni....ngeh ngeh....sebab pic ada dalam hp...aku kat cc tak ada cabel nak cucuk

    nak dijadikan cerita aku dapat la 2 offer satu kat mid dan satu kat edsb bengong ni la... so training selama 7 hari...start isnin lepas...

    tmpat dia memang plik...kerja admin tapi kerja dalam group atas meja kosong mcam wat study group time study dlu...budus2
    tu takpe lagi ingatkan training memang macam tu... nak cite panjg2 tak menarik lak cite dlam blog aku nanti...hihi

    so nak dipendek kan cerita company ni memang nak tipu kitorang fresh graduate dgn duit.... dia ckap manager scheme mcam2 dapat... and dia compare lak dgn exec scheme yg ada basic saja...

    lau perfome trus leh dpat jadi manager pas training.... wah mudah tol jadi manager... sapa tk nak kan... so time training korang pun abis pulun la nak jadi manger

    alih2.... manager memang kene cari client.... sbab untuk jadi manager kene ada experiance handle client and tok handle kne la cari.... budus2

    dia x kan bgitau u all nyer awal2 training kene cari clent...last2 train dia akan bagitau,,,, mcam ni la bnyinya....
    " congratulation u all terpilih masuk manager scheme "
    mcam bab 1 kan...haha

    perfome ntah apa benda lau takat baca chart.... bangang ke apa tu
    u all fkir la exec scheme gaji 1800 - 3000.... lau 3k tgok atas perfomance la..... bangang apa tu... lau perfome dpat lak manager t... senang kata exec scheme memang x wujud lansung.... bdus2...

    so aku yg byk soal kat manager aku ni akhirnya dia terlepas bagitau tentang manager memang kne cari client... time tu smalam... training day aku yg ke5...
    dengan nekadnya aku memang tak nak perform la... silap eja tadi sowie2... so aku nak dtg lambat la hari ni dan nak wat perangai supaya dapat exec scheme tu.... tapi bruk2 tu dapat hidu da niat aku ni....

    pagi ni kul 8.45, time tu aku odw da g ambank tu...dia cakap nak arrange balik training,,,nanti diorang col balik.... kepala hotak dia kan.... alkisahnya dia nak kick aku....

    tapi kau pergi jgk.... semangat nak attack nyer pasal...hihi
    memang dia tak terjawab nya...
    ada ke logik training 2 hari je lagi dia tanguh kan atas sebab nak amik trainee baru.... bab 1 tol dia tu

    last2 aku tanya byk sgt dia wat2 ada client panggil.... nak halau aku la tu.... aku pun belahla... memang aku tak kan pg da...dia pun tak kan col aku sebab takot aku byk byi...haha

    so nasihat kat u all.... hati2 la,,, diowang pyscho giler.... muka baik2.... siap si " LIZA "
    muka baik sgt suci murni pakai tudung tapi hampeh tikam kaum dan agama sendiri....

    jaga2 jgn smpai terkena.... dan tunggu aku siapkan blog aku malam ni....

    ReplyDelete
  9. Salam n Hi...aku pun pnah bkrja di gc tu jgk..mmg btul pun ape yg korg kate. ade scheme gaji.. aku nasihatkan xpayah la korg keje kat situ.. mmg la gji tggi, tp buat sakit pale watpe??aku kje lama dah kat situ...berbulan2, tp mmg xde gaji..nak basic, ko kne jd manager n utk jd manager, ko kne ade client.kalo x, xde gaji.aku dah pham sgt operation managementnye cmne.aku pun tau knp ade org yg angkat call.sbb aku pun pnah kne angkt call..

    aim dorg ialah fresh grad yg tgh cari kje.tp xbaik la...org baru hbs blaja, mst la eager nak kje nak cari duit. alih2, kje kat situ xde gaji.ksian ooo... aku smpai malu kt parents sbb pertahankan kampeni ni, last2 aku cari kje lain..huhu..

    wkt dorg soh cri client, aku cari..aku tebalkan muka g explain kt mn2 org bpotensi ade duit byk..tp hampeh je..skrg ni aku malu dah nk jmpa org2 yg aku pnah explain psal forex ni.forex ni mmg bgus, aku x nafikan..tp kebajikan staff xde kalo kje kt gc ni.

    wkt training, dorg mmg akan cter smua yg baik2 smpai kta xde pk bnda yg x baik,mcm tu la aku dlu. lpas dah bnti drp kampeni ni, baru aku pk blk smuanya apa yg jd kt aku..sedih ooo...huhu..

    ade kwn aku, ade client dah..2 hari je, hncur smua duit tu...rugi dia...ksian duit family dia...tp manager2 tu xnak tlg langsung...smpai ati dorg biarkan duit org lesap mcm tu je...sbb tu dorg target fresh grad ni utk cri investor..lps investor dah join, dorg buat x pduli je kat staff tu..jnji investor tu dah bg duit die kt broker..pastu dorg cri la staff lain lg...tu yg ade org angkat tpon tu...actually, nme2 yg advertised kt paper tu bkn wujud pun.

    bersyukurlah dgn ape yg ade whai kwn2.. kje lain je la...biar kje2 yg biasa, jnji xde unsur2 ragu2 n x halal...tu lah pengalaman aku kje kt gcsb

    skrg alhmdulillah aku dah kje kt tmpat lain..biarpun gaji x sebanyak kt gcsb ni, tp aku puas n bersyukur atas apa yg Allah bg rzeki kat aku.

    ReplyDelete
  10. kampeni cmni ade msuk dlm paper. bace la news ni:

    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1022&pub=utusan_malaysia&sec=Jenayah&pg=je_04.htm&arc=hive

    same je patternnye ngn kampeni ni.

    ReplyDelete
  11. RHN..btol2...aku da hampir berbulan2 jgk keje kt tmpt 2...jgn percaya dgn asial,azura pukimak,tali barut anjing azie , n nicole babi(cina mkn babi).diorg mmg mcm haram.1 hari nt aku doakn diorg akn jatuh tersungkur mcmana aku n budak2 len y da loss kt cna dr awl kedtgn diorg ke gc smpi abes duit client..
    graha or auson mmg x wujud..manipulated by nicole n konco2 nya..xde kt new zealand..
    ssm mmg berdftar tp ats nma construction sumthg like tat,bank negara mmg ckp compny ni illegal even tis compny only a servicing company.fuck off them all!!!!pakai tudung tp perangai cam HANJING!!!!kta buat2 xtau,buat2 bodo..jgn pecaya dgn diorg ni..cm haram.
    i have to pay back all my client money...its big amount,.smuga Tuhan bls blik ape y diorg buat sekejam2nya..sesungguhnya org y teraniaya doanya dimkbulkan.

    ReplyDelete
  12. Salam. kami8888, bole tk aku nk contact kau? aku nk tnye psal gcsb. aku dh keje kat situ nk dkat 2 mnggu. tp tkde client lg. aku btol2 perlukn mklumat terperinci psal company nie. aku tk nk rm 200 000 bapak aku burn mcm tuh jea. tk pon kau contact aku. 0172765992. k. tq.

    ReplyDelete
  13. hmm.....sy adalah salah seorang yg akan tertipu dengan GC...interviewer memang macam profesional gile.yg tak tahan nye,pompuan2 melayu pun ade gak tergolong dgn penipuan yg sedemikian..yg aku pelik masa g interview haritu,knp la kite kne bekerja under person2 incharge?persoalan 2 yg bermain2 di pkiran aku..hmmm..nasib bek la aku tak tertipu,nnseb bek blogger ni kasi tau awal2. n nasib bek la jugak aku tak kehilangan dgn kje aku skang..n time lasih gakkpda member aku kerna bagitau aku awal2..kpda kawan2,pesanan sy agar berhati2 mncari pekerjaan,selidik dlu bckground company tu..manusia zaman skang ni memg sk amik kesempatan diatas kelemahan org len.

    ReplyDelete
  14. gcsb still ada?,tp tula stategi dorg nk cri org tuk invest,,nmpk meragukan,,tp last2 dorg cter gk perkara sebenar..itupun klu still lama kt company tu!!!!...just nk tnya :

    kami 8888: btul ker!! duit clent ko n the geng hangus?..leh crita lbh terperinci x?..kate market naik untung!! trun pun untung..celah mana boleh loss,leh crita x??..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cna bleh lost eh??bila mmg dia ckp mrket trun untg tp bla mrket kept down,msa 2 bru kta tau lngit tggi ke rndah.....dengan bbesar atinya dia akn cll kta n ckp act kena nak kena mrgin call...so ad 2 choice je,smda tmbh modal atau sdia untuk lost!!!!
      i ingt lgi,i mngis dpan ayh i bila kjdian 2 kena kt kitarg.....lost rm130k

      Delete
  15. btw, sebelum saya comment apa2. saya nak say thanks sgt kat tuan punya blog ni..saya pun ade g interview ni untuk position Admin Exec. baru dua hari lepas. and saya dah dpt call dr dorang ckp saya dah dipilih. tapi disebabkan saya dah bace blog ni & saya ada rase tak sedap hati yg amat sgt.. so saya dah tolak pun..cuma saya still confuse.. how come company mcm ni still exist wlupun dah byk buat keje menipu2 ni..? Ya Allah.. dunia harini.. byknye dugaan..

    ReplyDelete
  16. weh korg yg dh lame kje kt gcsb!!...n da benti!!
    korg sepakat lah contact blk budak2 lame.dgr citer budak2 lame yg pernah ada client tp duit hangus,,..rugi oo stakat RM 0.60 xkisah klu dh berpuluh ribu,ratus ribus pun leh hangus xkn diam cmtu jer,,klu iya or betul la korang cakap..carila bukti beb..
    aku just sbg org tgh xnk sebelah mana2 pihak..just bg aku, cri bukti n baru leh wat tuduhan klu betul2 lah company ni menipu..x silap rmai dak2 melayu keje sana..tlg lah bangsa2 kita juga..crilah kebenaran/bukti sebelum buat sebarang tuduhan k..

    ReplyDelete
  17. for those yg dh terkena tipu or hampir terkena, tak kira yg dh resign or still keje, sape yg ade gambar boss2 kat sane especially nicole, as, zura, azie, elina, vanessa, ivan etc pls email to

    antigcsb@gmail.com

    aku buat email ni sbb nak kumpul bukti.. kalo ade nk email bukti2 lain pon bleh gak... we have to fight for the right.. jgn biarkan penipu2 ni terus hidup senang atas kesusahan org lain...

    ReplyDelete
  18. memang menipu pun..aku sokong anti gcsb..wah!!kami8888,syabas,asial?azura kimak?nikol babi?tali barut anjing azi? i loike that name..sgt sesuai dgn personaliti mereka y mcm hanjing!ya..that right kami8888.i also have to pay my client money.its more than rm100k.xtermasuk topup lg tu.

    aku sokong apa yang korg buat.reveal all these thing.mcmana diorg tipu?mari tanya aku.aku bole bagitahu 1 by 1 mcmana cara penipuan diorg dr awl smpai akhir..or lebih sesuai aku ckp,sampai kita rasa nak bunuh diri sbab hutang yang berlambak disbabkn duit client dah rugi.

    ReplyDelete
  19. Kt cni aku nk bgtau A-Z wat tis company is all about. Gorgeous Chain sdn bhd or known as a GC COMPANY spy ble org type at google xkuar la blog2 y mereka n keluarga mereka takuti. Aku nk cerita apa itu GORGEOUS CHAIN. Cmpny ni servicing cmpny which is NOT established,illegal, cheating people moneys, really annoyed me. Compny ni suh budak2 cari client then suh invest kt cmpny ni,die bkn je servicing,tp in d same tym broker y x register,..kalu xcye,kol bank negara,tgk apa diorg ckp,then mulalah kelam kabut manager2 tu nk explain bdk2..kononya kta jz servicing cmpny.,.walhal,servicing pun illegal.then,,dkt SSM mmg registr,tp try check diorg register ats cmpny ape..bkn servicing cmpny.,..xcye try r check,,byr RM30..its btter thn u lost RM300k…Graha,Auson is nt exist,xcye try tgk list broker,..sume diorg y control.kalu nk tau btol ke x,try r withrw w/o telling manager,.sb 2 kalu ape2 y kte wat dlm acc,kne inform mnager,sb diorg y kne bank in sume2 tuh…trust me,..ade ke new zealand transfer g acc client aku pakai Cash deposit machine,n 1 lg tekantoi,pakai transfer kt counter bnk..ini zaman tech la,org da pakai 10G,lu masih pakai 3G..kah3..diorg ingt kta bodoh ke..hmm,,kalu btol transfer mlalui acc compny msti la ade sen2…ni x..fix,,kte withrw usd 1k,leh dpt ngam2 rm3k,,,xlogic,.penipu2…lg 1..gaji korg sume,,,TF ke ape,,,Nicole y bank in 2 dkt counter,,sb 2 die akn bz ble tiap2 kali nk gaji..xcye xpe,,aku ade tnampak list num acc sume bdk2 GC temasukla acc aku be4 die kua nk masukn gaji,,then ble cek kt tenet sah da msuk duit...huhu..

    ReplyDelete
  20. Tis cmpny consist of Nicole babi-the real mumy pig(nama cina dia aku xtau,babi kot..hehe.. sb diorg sgt sensitive utk membritahu nama,alamt,details sb diorg kn menipu) as a management ADVISOR @dikenali sbg bos dkt cni.she’s look like vry nice to a new candidates, u know wat d reason? bcoz she really need ur money to invest, so tat she can make money from ur loss,.kalu korg withraw pun,itu duit client jgk blik.cye la ckp aku.tp die ni pun byk hutg ngn bank..hahaha
    Pas 2,trdiri dr GENERAL MANAGER y cam syial(wah,,cm hebat je pangkat tp keje hampeh),y aku knal la,Ivan,Azura,n konco2 nya y cm haram iaitu Asikin,Azie,Anne,Ellina,Eliza,Fira,dan ramai lg tali barut cina ni.talam 1000 muka.ckp gebang,,setinggi2 langit ke 7..tp cbnarnye,xde ape,,stakat handbag LV y sme pattern,..wat loan xlepas..kah3..then,,naek tren jek,,kete bese jek,,xde y gempak sgt pon,kalo nk ckp byk duit sgt,npe ble mkn bekira,minum bekira,kah3,,,nmpk sgt sume dusta,.diorg org kampungan y br nk hdup kt bndr,,mcm ghitu la ghupenye…hehehe..
    Pangkat nmpak gempak woo,,tp keje ntah ape2..meeting benda y xmemberangsangkan minda lgsung,buang mase,otak x berkembang..kah3..kalu tggi mane pun pangkat kt cmpny ni,,xlaku kalu mitak keje kt cmpny laen,..haha..org xde pelajaran pun leh keje kt cmpny ni,pgkt tggi lg tuh..hehehe.. kalu kte dpt client,jd manager skali pun,tp depends on performance,tau x ape performance diorg nk?haha,,ni nk gtau,lawak2…

    ReplyDelete
  21. 1. kena cpat angkat kol,so tat kte akan dpt bdk nk interview,jd makin ramai la baby (ops..bdk br msuk diorg pggl baby)kte potential nk invest,jd kte dpt la duit.huh.minah indon y jadi org gaji pun leh wat mende alah ni.
    2. kte kne pandai menipu,tpu budk2 y xde client lg,kte bgtau cter cdey2 kt diorg,bg diorg touching ckit,n kononye skrg da hdup sng,kononye dlu xde pape,sume org xske,mak metua xske,kwn xske,,adik bradik bekira,sume2 la kuar cter,,,n skrg,,jd kaya,,kah3,,nonsense,tau x diorg buat cter cdey nk bg bdk2 y br fresh grad ni bukak mata cmne nk dpt duit ng cara senang.makin nyusahkan ade la..aku pun xphm cmne diorg leh sggup menipu,kalu cina 2 xpela,bole consider lg,ni y melayu2 bertudung litup nmpk suci dr luaran..tp setelah aku amati aku tau kenapa.sb family diorg pun keturunan xbaik,sb 2 baka jd xbaik, nk menipu org je.bkn ckit,byk,,,berpuluh ribu,beratus ribu,n ada y juta rnggit lg.hmm..aku kesian ng dr aku sndri dan kwn2 aku y laen y loss duit client. theres NO profit at all.

    ReplyDelete
  22. How they cheating investor money?
    1st, diorg nk fresh grad sb diorg tau fresh grad ni eager to make money, then xtau pape,,sb 2 diorg plih umur 30 n below 4 intrview,..kalu korg da ade client, br diorg akn bgtau y korg akn kena ada hidden charge,meh2 aku nk gtau.
    1. Usd500 =brokerage fee..mmg diorg akn gtau y ni.
    2. Usd 1500= bila tiap kali wat transaction. Tat mean 1500+500=200usd,,my Gosh..really big money to give them(broker). Kalu locking lg r,,,tolak lg usd2000…da 4000usd…tis is really bullshit, tis is not risk management, bt d risk tat we take to lost all d money. Diorg akn ckp mini forex xde risk mngment,tp actually ada..sme je ng auson ni.y bezanya fees auson 40point,mini forex 4point-6point je..my gosh!!!36point beza,..ptutla Nicole kaya.diorg punya AUTA mmg byk.diorg pun xde ilmu dlm dunia forex ni..kalu x msti diorg da kaya raya xpyh keje.
    3. 50-300 point range market movement dlm shari,bt unfortunately,mrket doesn’t make sense sumtyms,nk capai target sgt ssh dgn fees y sgt tggi compare 2 registered n listed broker iaitu 4-6 point shaja skali wat transaction. Beza byk tuh 40 n 4 point..byk gler auson amek untung.,no wonder la senior n above can make money.diorg lg ske bdk2 loss sb diorg amek percent..hmmm.dunia2…mcm2..
    4. Lg 1,,setiap hari,kpd sesiapa y ada acc,diorg y xdpt nk setel2 lg,nk setel takut market against,kalu against kne tolak lg usd2k,hmm,,x setel xdpt profit n xdpt TF,hmmm,,,cmne eh,,,hahaha,.,,actually kne la pke y tebaek..tp sume x baek pun..y tebaek close acc sblm duit sume diorg sedut ckit2…tp kalu nk close equity da makin kurg,,,cmne nk dpt profit,nk dpt modal blik pun ssh…haha…berbalik pada acc,kalu xpt setel die akn tolak usd65 tiap hari y kte xwat transaction tmasukla sb2 n ahad y market close,,,ingt sng ke nk setel…kalu 2mggu xpt setel lg,,usd65 x 14day x 3.2=rm2912 bg cm 2 jek..byk woo…tu kalu 2 mggu,,kalu sebulan?lu kre la sndri...da la fees tggi,,cmne nk capai target???no wonder la diorg sume da xde acc..sb diorg pun loss jgk…cuba tye,,npe diorg xjg acc..msti diorg kelentong client diorg y jg la,spupu jg la,,ank jg la,sume la...hmmm..
    5. Last skali,they will teach us how to enter.,I mean,to do transction,how 2 predict,wat is locking system n how to lock d price, when d correct tym 2 do locking, n so on.. tis is totally rubbish!!!Predict market based on history?r u insane?think logically my dear,,we cant predict mrket based on history or previous mrket, we hve 2 predict according to the future economy…nt previous.all the robots,resistance,support line,indicator, r nt helping,but destroying.at last,margin call.,in 3 days if u nt do d additional money,it will consider burn..

    ReplyDelete
  23. Kenapa diorg xbg connect to each other?
    1. Diorg xnk bdk2 ni borak2,so nati makin negative kepala hotak diorg,tpaksa Nicole bg antivirus y plg mahal pya..
    2. Diorg xnk virus tersebar dgn cpat,so siapa y ada potential jd virus 2 nmpknye gerak geri 24 hour akn dperhatikan n kne makan dgn manager la tiap ari nmpknya. Lg2 y da ade acc.
    3. Xleh kwn ng spe2 pun sb diorg xnk bdk2@baby2 br tye dgn org y da ade acc psl acc,sb nati diorg tau la real acc xsme dgn profit ats kertas y diorg tunjuk. Kantoi la diorg xpt cari mkn.nati bdk2 tau la sume hidden2 charge,cmne jg acc sbnr,cmne sshnye nk menunggu market n capai target utk dpt profit…xsme cm y diorg ckp kt demo acc ats kertas.hu

    ReplyDelete
  24. Why I’m revealing all these facts?
    1. Aku xpuas ati.
    2. aku tpaksa menanggung terlalu byk hutang d usia y begitu muda.
    3. Aku da xde saving nk byr htg pya psl.
    4. Org hilang kepercayaan terhdp diri aku sb aku da loss kan byk duit org especially my family n stuff.due to so many hidden charge frm tis cmpny,.
    5. Aku buang mase hampir 5bulan in tis fucking compny.xde experience lgsg,ssh nk dpt keje laen.sia2.mase,tenaga,duit ulang alik balik kg cari client,..aku akn ingt.
    6. Hdup aku makin ssh,terseksa,merana,parah,sgt tidak terurus sb tpaksa cari duit blik nk byr htg.
    7. Malu dgn org sekeliling aku y aku pernah approach jd client aku.
    8. Tiap ari aku pening,sakit kepala,sakit pale hotak,migrain pkir cmne nk cari duit sebyk itu.dgn cara ni aku puas ati gak wlupun skit.
    9. Aku xnk org laen kena cm aku jgk n kwn2 aku y len kt GC 2..xde spe y profit,,sume nye loss.
    10. Aku nk diorg ssh nk cari bdk intrvw,spy xde spe y tertipu.
    11. Ini adalah slh 1 cara untk memuaskn hati aku wlupun masih 0.001% br terlepas.
    12. N last skali,aku telah mengecewakan hati parents aku,y nk pakai duit tu nk pg menunaikan haji, ganti kereta y da buruk, n renovate rmh y hmpir nk runtuh…inilah benda y aku sgt kesali dlm hdup aku,menyusahkn mak bapak aku.
    Duit y parents aku tggu2 abes lesap cm 2 jek.aku ingt keje kt cni leh la tlg family tp makin nyusahkn ade la..tis is really pathetic. Dan dgn itu,aku bersumpah aku tidak akan memaafkan dunia akhirat sesiapa y terlibat dlm penipuan duit parents aku n client2 aku y laen.aku doakan diorg akan jd lebih teruk dari apa y aku lalui skrg, n mendapat seteruk2 masalah dlm dunia ni. Ya Allah,makbulkan doaku ini,sesungguhnya aku antara org y teraniaya.,Amin…
    Aku mitak maaf kpd pembaca sb mdoakn benda y tidak spatutnya thadp org2 ini,tp aku pun manusia biasa y mpunyai perasaan tidak puas ati dan ingin membalas apa y termampu dgn apa cara skalipun.
    Dengan hujah y panjang lebar di atas,aku xnk pun bg korg percaya,terpulg,sape nk amek,amek,,xnk amek,,,ikut la persepsi masing2.…tp siasat n selidik dlu 1 persatu ape y aku ckp.then u can judge it..fikirla,xde benda dlm dunia ni kita akn dpt dgn sng,semuanya msti ada kesushn sblmnya. carila ilmu forex terlebih dhulu sblm berbuat apa2.dlm dunia forex ni,kne ada ilmu,kalu kita jatuh dgn duit y byk,kita ssh nk bgun blik,tp kalu kita loss ckit2,kita akn cuba smpi dpt.,tujuan sbnr aku,aku xnk org lalui KESUSAHAN YANG TERAMAT SGT yang aku lalui dsbbkn company syial ni.

    ReplyDelete
  25. aku pun buat entry psl GC babi ni!!!

    click here
    http://eliyazid.blogspot.com/2011/01/gc-sdn-bhd-plaza-sentral.html

    ReplyDelete
  26. gosh!!
    aku sangat berterima kasih kat sorg mamat yang sama2 interview ngan aku tadi
    kenapa? sebab dia suruh aku Google pasal company ni
    padahal dia tak kenal aku pun~~~
    thanks to him!
    kalau tak nasib aku mesti jadi cam korg2 jugak...wuwuwuwu

    actually...dari taun lepas lagi bila aku nampak iklan dr dorg aku curiga gila.
    Coz takde spesifik job requirement dan lain2~~
    tapi semalam tah kenapa aku gatal tangan pulak g tepon dorg~
    saje nak cari pengalaman interview kononnya..
    dapat ke tak memang aku tak pk...

    now~~ no tepon aku dah ada di tgn dorg..........TT
    abesla...hidup aku bakal dihantui mereka pasni.....TT

    ReplyDelete
  27. salam bro for sharing...fyi my sis baru aje pergi interview kat this company this morning...she was offered the same position i.e. admin executive but thanks to yr blog...kalau tidak dia pun sama terjerat dengan company penipu ni..

    semoga you tabah dan mereka-mereka yang menganiaya you mendapat balasan yang setimpal dari ALLAH s.w.t.

    ReplyDelete
  28. Ok,I pun nak cakap serba serbi psl company ni..I dtg dri jauh coz ada satu company ni asked me to dtg interview,so i pg that company punya interview..but then,while waiting i browse lah dkt thestar and jumpalah lah satu advert psl immediate vacancy nih..without thinking much i truz call n then i ingat lagi..NURUL HANJING yang jwb my call..so dia cakap i boleh dtg intervw tu..so,the next day tu i went for the interview then ptg tu i dpt dh kerja tu..soh I dtg kerja hari jumaat..yg interview sy ms tu is VANESSA BABI(the so-called General manager). so..i pg kerja then pulang mcm besa selama 1 bulan..i dpt offer kerja kat 1 company tu,i reject coz dh dpt GCSB BABI ni..so,I ingat lgi betapa mereka dkt GCSB ni sgt baik dgn I..siap pg mkn sama2,ketwa sm2..boleh share masalah lagi..sampailah satu tahap di mana mereka dh mula memaksa saya utk invest..I ingat lagi masa tu,siap pg bank nak pinjam duit then terfikir nak pg along lagi tu(betapa sempit nyer pemikiran aku masa tu)..so,suma tak dpt lah..mmg Tuhan tunjukan dgn ku yg jgn meminjam duit..so bila mereka lihat yg sy tak dpt buat pinjaman,they turn to my family,siap kol my dan n mum lagi to tunjukkan to my parents that the FOREx can bring duit banyak..luckily that night i cakap dgn my mum,just ignore the VANESSA BABI..mereka bukan tahu apa2 pun..VANESSA BABI ni org cina yang perangai mmg mcm babi..muka pun mcm babi.bau pun mcm babi..smlh dengan NICOLE BABI tu..dhlh cakap pun tak btul..ada hati nak cakap pasal hukum ISlam..yang aku pelik lag bin ajaib sgt tu..yg melayu punyalah berlambak..dhlh berkurung bertudung litup,tapi di sealik litup tu..tertutup nya bau dan rupa babi yg maha busuk dn maha jijik..ELIZA ANJING pun sm juga..cakap tak serupa bikin..bagi anak makan duit haram,mmg dh dasar manusia yg haram..anak kau sampai tua lah makan duit haram...

    ReplyDelete
  29. u guys perasan tak..or pernah tak google pasal auson international limited(konon2 nyer diaorang punya broker)..kalau u guys google map kan address given..it is pointing to housing area at jelicich Court,henderson..korang cubalah google address yg diaorg bagi..

    ReplyDelete
  30. da de ke yg wat repot polis?
    name byk komen kat blog ni tapi 1 pun takde tulis sape2 yg wat repot..

    *PLEASE EXPLAIN...

    ReplyDelete
  31. salam..
    ermm sya bru jek blah dri company 2..last day jumaat ri 2..tpi x bgi notis pon..cm mls jek nk bgi notis, no point pon..kn3..tpi kn, agk2 kene ape2 x klo sya wat cm2..lantak le, mls nk pikir..lalala~~

    rase cam bodoh jek stay kat situ lame2, sebulan jgk le..wat perabih duit jek for nothing..tpi kn, sbnr nye akak sya dh nk invest dh tpi saat2 akhir tbe2 ade maslh plk, so x jdi nk invest..syukur sgt2..(tpi akak sya x taw kewujudan blog ni sbb xbg taw die, klo x msti kene mrh abis)..biar le x kaya pon asal kan dpt rezeki di berkati..bak kate seseorg, org kaya selalu lambat msuk syurga..kwangg3~~

    rase cm bodoh nye le sya ni sbb stay kat sne lame2..klo le cri keje len, dh dpt gaji pon..menggong nye le..benci2..rase cm nk tumbuk jek diorg sekor2..dush3~~

    ReplyDelete
  32. **huamidi:-

    anda salah sorg dri mereka ke?? i mean staff GC..you sound like protect them..

    ReplyDelete
  33. FYI,report da di buat oleh budak2 y lme sikit kt GC,,unfortunately,semuanya xjd ape sb ade org y pegang company ni.we dont nkow spe..y we all tau cmne leh xde ape tindakan y bank negara or police buat sdgkn bank negara sendiri bg amaran jgn trtipu dgn company forex.sb y boleh buat forex hanyalah bank shaja dlm msia ni.n xlame g akan dibuat report oleh org len plak..
    1 more thing, ade 1 g company y da kene rush then die tutp sementara.company y serupa cara pembikianan dr awl smpi akhir dgn GCSB ni..sebijik..tp beroperasi mcm bias smpi skrg..mknanya,ade org y bole lepaskn cmpany penipu mcm ni..ntah siapa.diorg ade duit..ade pengaruh..bole la buat ape..tp doa org y teraniaya xkn selamatkn diorg di dunia n akhirat.

    ReplyDelete
  34. kenapa semua pengomen dekat sini tak boleh link balik ke blog diorg?ke semua dibuat2?

    ReplyDelete
  35. ade unsur rasuah le kot..diorg kn byk duit, senang2 jek le ngulur kat org2 yg b'tanggungjawab..ye x..dah klo ade yg wat repot tpi leh t'lps..mustahil 2 kn..atau x cukup bukti, xpon bukti x berape kukuh lagi (think +ve)..

    walopon dah lame tinggal kn GCSB ni, tp xtaw le knpe ak nk gak tgok comment org len psl diorg2..hope satu hari nanti diorg dpt balasan..huhu~~

    ReplyDelete
  36. nasib baekla aku xteruskan kje kat situ....sehari je training,,,rasa dah laen mcm company ni...ati ni berat je...rupanye betul sangkaan ku...

    ReplyDelete
  37. aku harap mber yg skali training ngan aku tu....blah mcm aku gak...cian dia dtg dari shah alam...

    ReplyDelete
  38. damn shit punye syarikat! my BF lak ngah cari kerja...baru semalam stop berulang alik ke syarikat damn shit tuh! geram giler!! penipu besar upernye!!! boleh ke kita laporkan kepada pihak berkuasa????

    ReplyDelete
  39. syarikat ni...deorg...buat apa r?
    i pun baru g semlm :S...xfhm!!!
    tu ada gak tanya tp xgtau

    ReplyDelete
  40. company ni still operate smpai arini..klau btul dah wat report npe xde spe2 yg dtg check eyh?klau btul company ni illegal tlg la wat somethimg spy comp ni ttup..cz i bru kje kat ctu dlam sminggu lbih..i xnak kna tpu mcm u all smua..huhuhu

    ReplyDelete
  41. ish...btol ke cmni?i br g interview td..die bg jawapan ptg ni jgk yg i dpt kje tu..gj die offer 2300.die suh start esok,tp i ckp nk start hari isnin nnt..nasib baik i search kt google dlu psl cmpny ni..kalo x,mesti i dah jd slh sorang mangsa..ptt la mse interview die dh ckp awal2 yg cmpny ni xde lman web..mmg musykil,zaman skg,cmpny mcm hebat,tp xde lmn web..br nk gmbira dpt kje baru,xjd la cmni..huhuhu

    ReplyDelete
  42. mnipu rupenye GC ni... patut la GM asyk desk cr client... sy br keje kt GC.. patut la crite GM, Boss dgn manager lbh krg same je.... cmne klau nk resign... blh x klau blah cmtu je... ade kena ape2 tndakan x???

    ReplyDelete
  43. blah jew witout notis.... bodoh betulla... ak dah agak dah forex pasal aku pelik sangat...tapi aku xtau cmna nak cakap dengan akk ak... thank tuan tanh... appreciate sgt2

    ReplyDelete
  44. Ya Allah korang. Aku baru je pergi interview pagi tadi. Aku mula2 pegi da pelik semacam. Kenapa ramai beno interviewer. Then ptg tu call ckp dah dpt keje tu. Mcm cpt gila. Gila ke apa. Mujur la Abg aku tanya tadi company apa, then dia Google. Dia ckp mmg penipu company ni. Aku terus bukak tenet. Baca blog2 org kena tipu. Syukur Alhamdulillah Abg aku interview aku dlu sebelum aku pegi training esk. Serious weh sume yg keje situ pakai tudung cantik2 ok. Nampak suci bersih muka. Patut la dlm form tu dia mtk state gaji adik beradik kita. Ada ke company yg mtk? Nampak sgt nk tgk potential investor dia. Kurang ajar gila.

    ReplyDelete
  45. Syukur..
    aku cll company td n die da set for interview session kul 2pm.aku tnye company ape.die just said GC company.xbgtaw nme penuh pon.tergerak hati nak check kt google.alhamdulillah terbace blog ni.trime ksh sume.. =)

    ReplyDelete
  46. xjd nk g interview..menganggur lg den.
    tumpang lalu tuan pnye blog.sye tgh mencari pekerjaan dlm bidang safety for position safety & health supervisor or any position that related.da lme sgt menganggur ni.hee..kalaw ade spe2 yg de info yg boleh share hrp sgt boleh ctct sy d damin.sho@gmail.com
    terime ksh...

    ReplyDelete
  47. Kebetulan! Ak dtg interview td kt company tu, then smasa tggu nk d interview, ak search la company ni kt google kot2 boleh la tau sket2.. Skalik trbaca blog ni, n the rest yg 90% negatif, ak trus cuak ar...abes interview, diorng ckp akn call dlm masa 3 ari..then kuar je company tu, ak dpt call interview dr company kt mnara amcorp, ckp de interview kul 3 ptg.. Ak trus cancel and ckp ada emergency cases...seriously blog ni n others maklumat mug dh mnyelamatkan ak...thanks guys...

    ReplyDelete
  48. salam.

    awek aku baru je keje sane awal minggu ni. nasib baik bakal bapak mertua aku yg bijak bestari berjaya menghidu penipuan kompeni yg hampeh ni. alhamdulillah.

    kepade yg di luar sana, camne eh nak report kompeni ni? ada sape2 ada idea tak ape yg perlu dibuat? aku dah emel kat bank negara pasal hal ni, n skrg tgh tunggu diorg reply.

    ReplyDelete
  49. saya adalah mangsa baru dia dan baru je lepas g interview tadi(10/june/2011)..balik2 terus buka internet.. pelik bila interviewer cakap company ni tak de laman web.. Nama2 person incharge yg interview tue tak sama pon dengan nama2 korang~~ antara nama dia~~ Cik Asilah dan Cik Rina~~ berduyun2 yg g sana~~ aku rasa adalah dalam 30 orang termasuk aku dengan kawan.. bijak dorang nie.. semalam aku try cari number phone company nie.. mana tau leh jumpa sikit sebanyak ssal company nie.. by phone number.. nak tau nape?? aku try tanya orang yg nak interview aku tue.. aku nak tanya pasal nama company~~ tapi.. dorang just cakap~ GC... aku ingat kan buat jersey!!! then, masa aku call dia~~ aku tanya.. can u spell for me please.. just for my understanding what is it this company doing over there.. then, memang dia tak bg.. dia suruh aku datang dulu~~.. so.. ini lah number2 baru penipu2 itu..03-22614011
    +603-226 14013 +603-226 14016

    *memang benar~~ mereka semua berpakaian formal sehingga ada coat~~~ ala2~~ berkerja di kerajaan~~!!! muka!! memang nak buat orang percaya!!

    ReplyDelete
  50. 03-22614011 Front Desk
    +603-226 14013 RINA
    +603-226 14016

    NI NO BARU DORANG!!!
    AKU PON PERASAN SEMALAM BILER AKU ISI BORANG DORANG DAH TAK GUNA NO LAMA TU LAGI.. DIA DAH CROSS!!!

    03-22614011 Front Desk
    +603-226 14013 RINA
    +603-226 14016

    NI NO BARU DORANG!!!
    AKU PON PERASAN SEMALAM BILER AKU ISI BORANG DORANG DAH TAK GUNA NO LAMA TU LAGI.. DIA DAH CROSS!!!

    03-22614011 Front Desk
    +603-226 14013 RINA
    +603-226 14016

    NI NO BARU DORANG!!!
    AKU PON PERASAN SEMALAM BILER AKU ISI BORANG DORANG DAH TAK GUNA NO LAMA TU LAGI.. DIA DAH CROSS!!!

    03-22614011 Front Desk
    +603-226 14013 RINA
    +603-226 14016

    NI NO BARU DORANG!!!
    AKU PON PERASAN SEMALAM BILER AKU ISI BORANG DORANG DAH TAK GUNA NO LAMA TU LAGI.. DIA DAH CROSS!!!

    ReplyDelete
  51. be careful.. espclly to fresh grad.. dalam the star semalam i baca.. diorg ltak numbr 03-22614011 (CIK DILAH / EN FAIZ)... naseb baik i rasa nak google.. thats why I LOVE GOOGLE...

    ReplyDelete
  52. after abis study,mcm biasa,fresh grad katakan.of coz excited nx kija.i pn apply kat jobstreet,monster n etc.xtelepas jgk bukak star paper..suddenly ternmpkla advertisement GC.i called up to GC then they set me an interview.time i interview tu Nicole yg handle.da..da..da..after a week,dorg call i n bgtau that i've been selected.as usual,i joined d 7-8days discussion.my manager was Carol.then dpt tau kna ada '1st EXPERIENCE'.maksudny kna ada 1 client.'SELAGI XDPT' 1st exp memang 'XKAN ADA GAJI'.Carol n Vee gilir2 jumpa i n motivate i smpaila i termkn kata2 dorg.biasala,sapa yg xnx gaji smpai berpuluh ribu rite??terkena plak i yg mata duitan ni.padanla muka diri sniri.ayt dorg sangat power.they used soft n touching way to seduce me.haha.apalagi,smangatla balik kg n crita kat fam members suma.conclusionny fam i buat personal loan.tp kna tngu 5months.maknanya dulu i kija '5MONTHS WITHOUT SALARY'.tp tula,i mcm kna pukau dgn kata2 dorg.kononny kata dorg bersusah dulu skarang,bersenang kemudian.ayat carol 'NOW BERBULAN U XDA GAJI TP LATER GAJI U BERPULUH RIBU,WORTH IT RITE,BOLEH COVER UP 5MONTHS TU'.till now i ingt lg ayt ni carol.sbb ayt ni la i sanggup stay kat GC.

    ReplyDelete
  53. so smentara XBERGAJI,i jadi assistant carol.kija sngt senang.jus jadi spy utk budak2(baby) baru masuk.n bg dorg motivation so that fam dorg invest.if baby baru invest,as an assistant i entitle 0.5% dari total dorg invest.xboleh tinggalkn baby ni among them,takot nt dorg tukar contact num.if ada contacts takot ada yg effect baby2 lain.yela,mna tau if ada among them yg dah tngok blog.kantoilah nt.stlh beberapa bln jadi assistant carol,mmng xda luck sbb xda sorg pon baby die yg open acc.so xbergaji la jgk i nih.tp serious carol,v n nicole mmng baik gila ngan i.dorg lyn i mcm kwn dorg sniri.sngt2 care psl i,slalu blanje i,n dorg jgkla tmpt i mengadu masalah.smpaikan i betul2 percaya kat dorg ni suma.tp xsangka dorg baik bersebab.mmng manusia bertopengkan syaitan la senang ckp

    ReplyDelete
  54. Nx dijadikan cerita,uncle i tnya mcm2 soalan about Auson International Limited(BROKER).i pon directly la tanya kat carol.die plak bg answer yg pusing2.merata2 die pg smpai die sniri lupa jwpn yg die bg.kat situla i mula prasan ada sometin wrong abt tis company.if u guys xpercaya,cubala tnya senior2 u guys psl Auson.pastiny answer dorg merata2.i pernah tnya vee n nicole sapa CEO,CFO etc kat AUSON,tp dorg boleh jawab xtau.mcm mna org paling tinggi dlm company boleh xtau??padahal masa mula2 GC nx bukak,NICOLE la org pertama yg deal dgn Auson.So kenapa die sniri pon xtau eh.pelik btl la.jwpn dorg buat apa nx tau abt auson sbb kte ni kat GC jus SERVICING COMPANY.so wattt???as a staff we have the right to get d info.n soalan tu bkn utk diri i je,tp utk client i jugak.so kenapa CLIENT i xboleh tahu abt AUSON??smpai akhir dorg pusing2 soalan i.3 weeks ago, i ada tnya VEE smula sapa CEO etc,tp stil die xboleh nx jwb.lastly i plak yg kena soal knapa sebok nx tau psl auson.dorg kata i xpercayakan dorg.(YES,sememangnya i dah xpercayakn u guys dah masa tu)

    ReplyDelete
  55. suddenly uncle i snd email n tunjuk AUSON punya letter of registration(COMPANY EXTRACT).rupanya Auson ni baru berdaftar on 13 AUGUST 2010..kata Auson dah MORE THAN 15YEARS in tis industry.LIARRR!!!masa tu alamat auson stil kat JELICICH COURT,HENDERSON.bila i tnya carol,die memang TERANG-TERANGAN XBOLE jwb soalan i ni.apalagi,terus panggil VEE directly.pastu dorg ckp cina..memang bodola dorg sbb dorg ingt i xphm bahasa cina..i buat xtau then VEE terus ckap 'eh,carol xda bgtau u ke yg Auson ni merge dgn broker lain(GRAHA)'..wahhhhhhh terang2 kau tipu aku la bodohhhh.sudahla xberdaftar under NFA(licensed broker)..ok xpe,aku diam je kali ni...

    ReplyDelete
  56. dlm company extract,nama DIRECTOR Auson tu sbenarnya BANTOG REMEDIOS.. add die 205 E Rodriguez, Barangay Addition Hills San Juan 01500, Metro Manila

    ReplyDelete
  57. crita panjang lebar pon xguna.so i pendekkan crita jela senang.lepas brapa bulan i kija,i terjumpa sometin dalam LAP TOP CAROL.mayb tuhan nx tunjuk kat i kebenaran agkny..i jumpa document 'ELEGANT DESTINY'.tp xtau kenapa i xpernah tanya dorg abt tis.i jus diamkan diri.kat sini mmng salah i.apa yg i buat was,time meeting,i jus buat2 tanya sapa elegant destiny.then CAROL jwb 'XTAU N APERNAH DENGAR ABR ED'.VEE plak jwb 'MAYBE DORG COMPETITOR'..huh,dlm hati i lgla bertambah doubt slamani yg dah bnyk.(Elegant destiny ni scam compny yg dah di ambush last year).modus operandi die samala jgk mcm GC ni..bila diingatkan smula,time i masuk dulu,i penah tnya bdk2 kat sna sapa carol n no wonder bdk2 kat GC xkenal sapa carol.rupany die baru masuk 2 3 hari sblm i masuk.n guess wat??carol masuk kija kat GC then terus buat training utk group i..u guys xpelik ke?mcm mna staff yg baru masuk kija boleh terus buat training???jadi manager terus plak tu.wahh hebat.rupanya carol masuk ke GC after ELEGANT DESTINY di ambush!!!n ED ni pon sdara mara GC jgk.u guys pikirla sniri

    ReplyDelete
  58. xlama pastu,i dinaikkan pangkat la kononnya.sudah boleh buat training sniri sbb semua knowldge di dada dah complete.di mana kat sini if baby bukak acc,i akn entitle full scheme.masa 1st baby bukak acc,die kena 'MARGIN CALL'.i terkejut gila sbb client jus mrasa profit dlm 5k if xsilap.duit yg lain beratus ribu semuanya burn because of that margin call.bila dah kena mcm tu i pon bnyk la soalan sbb masa tu xtau abt MARGIN CALL.then carol n vee motivate i n manipulate i smpaila i termakan kata2 dorg.lepas tu i truskn jgk training mcm biasa even dlm hati ni dah ada doubt.knapala i slow sngt masa tu.xsedar lg akn penipuan ni suma.then ramailah baby yg bawah i ni open account.yg peliknya,dorg semua kena tis 'MARGIN CALL' jgk.ada sorg baby ni,die open acc almost rm400k,merasa profit just rm3k aje.duit yg lain semuanya pon BURN jgk!!!!!gila ke xni???bayangkan if u guys dlm client's shoes,apa perasaan u guys?memang SKIM CEPAT KAYA.KESIMPULANYA,based on my exp slamani,semua client yg invest CONFIRMED akn MARGIN CALL!!!!!!!!sama ada cepat atau lambat.tunggu jela.sbb SEMUA baby yg buka acc under i kena MARGIN CALL.TERMASUKLAH acc FAM I sniri!!yg menyedihkan i,fam i langsung XPERNAH merasa SATU SEN pon profit,sbb tiap kali nx withdraw,dorg bg seribu alasan so that kte xwithdraw.XSEMPAT WITHDRAW dah kena MARGIN CALL.MEMANG SIAL dorg tu semua.ada one of my fren,(ex-GC)fam die invest smpai 600K.tp profit yg die dpt jus brapa K aje..i ada cntct kwn2 lain yg pernah invest kat sana(kwn2 group lain).n dorg semua kata duit fam dorg BURN!!!!!!!!puncanya MARGIN CALL..

    ReplyDelete
  59. mcm yg u guys dlm blog ni kata salary masuk ikot cash deposit sememangnya betul.kononnya salary directly dari Auson.tp semuanya tipu.dulu i pernah check acc i ikot online time dpt gaji.i pon terus tanya vee.n vee mcm biasala,pusing sana pusing sini.i even penah tengok depan mata time gaji nx masuk,vee dpt envelope besar yg penuh cash dr nicole utk masukkn gaji staff.so memang ternyata dorg ni semua penipu besar..satu lg case,masa tengah kecoh dlm blog kata AUSON kat TMN PERUMAHAN,GC senyap2 tukar address Auson without acknowledge pada staff2 gc.siapa yg perasan dorg tukar add perasanlah.yg xperasan tu mmng xkn perasan..mcm i,secara xdisengajakan i perasan sebab msa tu baby i nx open acc,then i ternampak address Auson dah lain.terusla i tanya pd VEE.then Vee kelam kabut nx menjawab.last2 die jwb 'Oh,address Auson memang stil yg lama,jus yg ni alamat service centre dorg yg baru'..huh putar belit num satu.kenapa time tnga kecoh kata AUSON kat tmn PERUMAHAN tiba2 u guys TUkAR ADDRESS.ingt i bodoh ke ha

    ReplyDelete
  60. yg menguatkn lagi GC ni scam,pernah DEPOSIT ADVICE yg dorg bagi pd staff dulu letterhead 'CAPITOL GROUP INTERNATIONAL LIMITED' tapi holder name AUSON INTERNATIONAL LIMITED..n tandatangan managing director capitol group ni sama dengan tandatangan director AUSON.nipon dah terang-terang satu penipuan.padahal CAPITOL GROUP tu adalah BROKER ELEGANT DESTINY yg dah tutup skarang sebab dah di AMBUSH oleh BANK NEGARA

    ReplyDelete
  61. lg satu,document ELEGANT DESTINY yg i jmpa tu mmang EXACTLY THE SAME mcm GC punya document. tukar letterhead je..mcm offer letter semua sebijik sama.n if u guys prasanla,kat offer letter yg ada just employees signature.mna pg compny signature?so if anytin u guys nx guna that offer letter mmng confirmed xlaku.n time dpt offer letter,kononnya after u guys sign,dorg masuk dlm nx buat photocopy utk compny simpan rite?those are only bullshit..mana ada dorg buat photocopy la kwn.drama je tu suma

    ReplyDelete
  62. those STUPID FAGGOTS kat GC tu suma mmang MKN DUIT HARAM la if XSEDAR lg pasni..i sniri pon stop dr sana disebabkan suma ni.YES,mmngla SALARY HEBAT.tp buat apa gaji besar but then MKN DUIT HARAM rite kwn2???sanggup aku minx sdekah la dey..si NICOLE tu,bila i tanya sapa ELEGANT DESTINY,knapa xbole nx jwb directly.nx pusing sana sini lg jwpn tu.lgla OBVIOUS weh.ingt i ni bodoh ke ha..yg paling utama la kan,kenapa SUDDENLY acc client i nih XBOLEH LOG IN??padahal DUIT STILL ADA dlm acc la BODOH.yg berhenti kau punya STAFF bkn CLIENT.so apa kena mengena ngan acc client?????STAFF yg berhenti tp DUIT CLIENT DLM ACC yg HILANG..wahhh memang JAHANAM sungguh korg ni suma.entah2 now kat gc ORG2 ATASAN semua dah MULA XDA kot..dapat PORT baru ke??

    ReplyDelete
  63. duit yg FAMILY aku INVEST tu memang AKU HARAMKAN smpai MATI.pd org2 MANAGEMENT yg mlayu tu suma,sedarla korunk MKN DUIT HARAM.pd CINA tu suma pg mampusla dorg.haram xharam dorg BKN PEDULI.kau yg ISLAM ni BERTAUBATLA.btl la mcm kwn2 ckp.harap je pakai tudung.kalau time ANTI pls BLOG,BUKAN MAIN LG bckp psl AGAMA!!!!cakap org dlm blog bikin FITNAH konon.padahal semuanya BENAR..yela,mcm yg kwn2 cakapla,kte xdpt nx buat apakn.COMMENT kat blog nipon da PUASKAN hati i jgk.huh..

    ReplyDelete
  64. yg 'POST HAS BEEN REMOVED BY THE AUTHOR' tu BUKAN PENULIS BLOG YG REMOVED.tp ORG YG COMMENT yg removed!!!BKN mcm yg SENIOR korunk cakap penulis blog REMOVED comment sbb comment POSITIVE..GC ni ckp pada BABY2 BARU,mana2 comment yg POSITIVE,blogger akan removed..pENIPUUUUUUUU BESARRR lah KAU ni GC!!!!!!!

    ReplyDelete
  65. ni entry psl ELEGANT DESTINY broker dorg CAPITOL GROUP INTERNATIONAL LIMITED http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1022&pub=utusan_malaysia&sec=Jenayah&pg=je_04.htm&arc=hive

    ReplyDelete
  66. ade lg ke cpmpany ni??ingatkan dah ttup

    ReplyDelete
  67. scramble_diy : mmg ko tabah kan....aku pun stay kt gc agak lama jgk...nasib baik x smpat bukak acc...tu la Allah nak tunjuk....

    skrg ni aku doakan jgn la ada org lg yg termakan dgn pujukan n cter sedih dorg tu.... ingtlah kwn2.. BEWARE!!!!!

    ReplyDelete
  68. RHN : terpaksa,nak buat mcm mna.dah termkn kata2 lembut dorg semua.skrng terpksa menanggung sgalany.hubungan fam i retak.tu yg buat i paling bengang.mmng i haramkn sgala duit yg fam i invest.ingtla kwn2,jgn tpengaruh dgn pjuk rayu mlayu tu semua.

    ReplyDelete
  69. heypp..aku bawu 2 ary trening kt sane..pas pe kowg cte kt blog ni seram lak aku nk tr0skn..xtaw mne nk caye..tp skng d0wg da 2ka weh..aku kol company..then die intebiu..pas due mgu d0wg kol kate aku dpt kje as admin ass..mmg dowg suh trening lu aja bnde bangang graf 2 sume..tp xd lak ckp sal cr klien..o lom ag..aku da ragu2 da..sok p0wn aku de trening..tp aku cm mls jepp nk p..ekceli mle2 msok company 2 ag aku mcm mushgil..psl sume owg keje cm discussion gr0up..xd lgsg gap antare top mngement ngn staf bwhan..2 yg aku plik..kje p0wn cm bangang..xd 2gas spesifik..dowg kate sume leh angkt kol..xkre ape jwtn owg 2..so aku rse pe beze owg ats ngn bwhan?? same 2gas?? 2 yg pelik..skng dowg tgh bkk intebiu..da lebey seblan aku rse..name manager aku cik asilah..name yg kowg sebot fira 2 aku knl..tp dowg sume mmg baek..siap kol n msj aku bagai..caring abes..bile aku bce blog ni aku tol2 xsgke..drpd aku jd mgse bek aku angkt kaki..saket aty gler aku..sbb ku tol2 berie nk kje..duet g sane,mkn,mmbazer gler bai..dr aku tr0s curige bek aku blah awl2..kalo cmpany 2 xmenipu npe k0wg berie2 2lis kt blog an..skng num fon bwu ofis 2 0322614013 cik asilah ngn miss kat(cine)..ramai dak2 bwu intebiu..ad yg sme2 trening ngn aku..cian dowg lau xtaw ag sal company nih..

    ReplyDelete
  70. huii...dahsyat la syt nie...aku pun baru jer p interview tadi...Miss A.J cakap pasl cik Fira tu dia la yg interview aku jugak..Aku dapt tau mcm nie bek awal2 aku bla..kat sini aku blh advice kt korang yg tertipu dgn syt nie better korang p dekat Persatuan Pengguna Islam Malaysia(PPIM)wat report..tel 034257222.

    rujuk link nie:
    http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com

    ReplyDelete
  71. harap link nie dapat membantu korang yg telah tertindas..
    Persatuan Pengguna Islam Malaysia(PPIM)
    SEKRETARIAT :

    70X JALAN KERAMAT HUJUNG,
    BUKIT KERAMAT, 54000
    KUALA LUMPUR

    TEL : 03-425 77 222/425 666 18
    FAKS : 03-425 666 17
    HOTLINE : 019-359 1000/019-238 4000
    EMEL : muslimconsumers@gmail.com ATAU aduanppim@gmail.com

    KAUNTER PPIM @ SEMBANG SEMBANG CAFE,
    LOT LG6, THE MALL
    TEL : 034042 8313
    FAKS :03-4042 5313
    HOTLINE : 019-913 0000

    ReplyDelete
  72. Em ak lagi bodoh dr korg semua,dekat 1 bln ak tertipu ngan dorg..Parents ak da hampir labur RM 400k..Tp Alhamdulillah xjd,Allah masih sygkan ak..Sape2 nak share info blh sms 0133015094..BTW yg train ak dulu Asilah n Azie..Pakai tudung tp xtau la nak ckp ape perangai cam hampas..Cite psl duitttt je manjang..Pastu suh jgn main internet (takot kantoi blog2 cmnie la tu)..

    ReplyDelete
  73. baru lepas interview kat compny tu td kat plaza centrall...lepass baca blog nii taubatt xnakk g dahh companyy tuu...pandaii toll dieorg nakk gunekan freshh graduatte tuukkkk watt pelaburann tuk companyy dieorgg...patutt la carii website GCSB tu x jumpe langsung kat mane2 website...huhu....thanksss guyy...at leasttt saya tau sal bende ni sebelummm terlewatt....huhuhu...=)

    ReplyDelete
  74. afiq,u yg dduk kat group blakang dgn ivan ke?sbb guys ada brapa org je.so rsany mest i kenal u.so hows ur parents money?dah withdraw blom.better u withdraw b4 jadi apa2.sbb i bole guarantee u if u lma2 nt mesti acc u akn kena margin/day call.ada kwn i yg pnah kija kat GC,parents die labur rm600k,habis semua burned..if u bernasib baik xpela,but then jgn jadi mcm ktorg je.nasi dah jadi bubur xle buat pape dah

    ReplyDelete
  75. hai scramble..sy group ngan asilah n azie..rasanye group ivan kt belakang kat tmpt print chart tu kan??Nie yg bahagian dpn pnye..sy cabut dr company bangang tu dalam bulan 8 taun lepas..da lama dah..alhamdulillah xsempat nak invest,tbe2 xjadi invest..tuhan masih sygkan kami sekeluarga..kesian sy bce mcm mane diorg tipu awk n family..tp nampak diorg baik2 kan,siap pakai tudung ag adeh..dulu sebelum die gune name auson,dior pakai name graha tau..gler bab btol la,makan duit haram iskkk...

    ReplyDelete
  76. asilah 2 mmg cm babi..mke bpk pye suci r sial..cm pompuan baek2 dtg dr kg..rupenye setan dsbalik 2dong..haha..niha num die..0129017372..xtaw r babi nih gne num ni ag ke x..

    ReplyDelete
  77. aku pn kje kt situ 2 mggu..pastu diorg rehatkan aku sbb aku xde client..tp aku b'syukur la jumpe blog ni..erm..eliza tu asik msj aku jek tnye da dpt client ke blom..aku mls nk lyn..die cite mcm2 ksh sedih idop die kt aku..tp kcian kawan aku yg 1 group ngn aku..nenek die da invest 160k..tp aku x smpat nk mntk no phone die..x tau cm ne die skg..status aku skg kononnye dicutikan..tp alhmdullh aku dpt offer kje kt property cmpany smlm..arini 1st day aku..eliza x msj2 aku lg tnye p'kembangan t'baru aku..mebi die tgh bz ngn baby2 bru..

    ReplyDelete
  78. tak boleh ker kte dakwa deorang ni hah...abis dah duit epf aku....aku sumpah deorang mati eksiden....

    ReplyDelete
  79. kenapalah deorang janji yang manis2....sampai orang pecaya..melayu plak tu..

    ReplyDelete
  80. Adakah Titan Benchmark SDN BHD sama je mcm u oll kena??? Please....perlukan jawapan segera... takut lagi terjerumus lebih teruk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bisikanrahsia...yerp sma je....i dh g dua2 cmpny 2,mmg sma

      Delete
    2. Ade company baru ala2 GCSB. Nama company tu Titan Benchmark Sdn Bhd (TBSB) & satu lagi Real Ngenios Sdn Bhd (RNSB).

      Mmg dua2 dasar penipu. Tahniah dpt tempat KONON!

      Delete
  81. pisst:ASILAH(Azie) ko sdar x ko dh musnhkn hrpan bp rmai mnusia sbangsa n seagama ngn ko?klau tgk muka ko yg pnuh ngan jrwat 2 mmg nmpk cm innocent n leh wat owg pcaya......sudah2 la tipu n aniaya owg 2,klau ikut aku mmg aku nak ja g tampar muka ko dpan fmily aku trutama dpan mta mak aku utk blas blik air mta dia yg kuar sbab mlut mnis ko 2 yg wat dia invest dlm forex..pandai lak ko cri alsan bila aku nk jmpa ko eh??.ko ingt la maybe ko slmat lgi skunk kt dunia tp bla ko mati t blum tntu g nsib ko wei...

    ReplyDelete
  82. hahaha.. lawak tol la..
    aku bru je call comp tu td.. tny umur aku n ap qualification aku plak.. bila tny comp dia, dia ckp TB sdn bhd.. mende TB tu?? cam nama virus je.
    lg pun tgk iklan dia je pun dh bule timbul ciri2 kecurigaan yg melampau.. alamat xde, nama comp xde, jawatn kan main lg, offer taraf dewa puny jawatn, ap jawatn cleaner x de ke nk post??

    seb bek dia ad bg alamat comp dia aku trus google.. n aku found this blog. :D
    so.. kesimpulanny interview yg dijadualkn esk eloklah kalau aku x menghadirkn diri.. :))

    ReplyDelete
  83. AKU ADALAH MANGSA YANG TERBARU..TP BUKAN COMPANY GCSB..COMPANY NI NAMA DIE REAL INGENIOUS SDN BHD (RISB) AKU BARU BUKA BLOG TOK KORANG SEMUA..MANGSA2 YANG TERTIPU DENGAN COMPANY LIAR CAMNI..KISAH AKU AKAN DIBONGKARKAN JUGAK..AKU TGH KARANG..CHECK IT OUT..NI BLOG AKU http://mangsatertipu.blogspot.com

    ReplyDelete
  84. Terima kasih kepada penulis blog yang berkongsi pengalaman.

    Baru sahaja telefon 79567880 TB Sdn Bhd (Menara Armcorp) & 22835575 Real Ingenious Sdn Bhd (Menara UOA Bangsar).

    Sedap suara yg menjawab telefon.

    Rasa macam nak pergi tapi dengan pakai t-shirt dan jeans & tak bawak apa-apa. Boleh tak? Hahaha.

    ReplyDelete
  85. company ni dah di black list oleh Bank Negara dah pun.... pegi link ni utk check illegal company http://www.bnm.gov.my/documents/2012/Financial_Consumer_Alert_listEN.pdf

    ReplyDelete
  86. Company2 yg seangkatan dgn GCSB ni ade lg ke???sape tau??

    ReplyDelete
  87. boleh check kat blog ni utk extra info pasal Real Ingenious Sdn Bhd

    http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html

    ReplyDelete
  88. Part 2/2
    ----Original Message----
    From:
    Sent: 27/08/2013 03:51 PM
    To: bnmtelelink@bnm.gov.my

    Cc:
    Subject: FW: I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims.

    Dear Sir,

    I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims. If the claims/allegations are true, stern action must be taken against the operators to prevent them from setting up new company to continue with their cheating ways.

    If it is true, it is very sad that they used fresh graduates as 'agents' to convince their family to invest and some may have to sell houses etc to pay up for the losses. The Malays has this saying 'kalau tiada angin masakan pokok bergoyang' hence if it is recorded and documented in more than 20 blogs there must be some truth to the allegations and investigation must be carried out.

    1. http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/01/fresh-graduate-awas-dengan-jawatan.html?m=1
    2. http://czuekazulaikha.blogspot.com/2013/08/lagi-mengenai-real-liar-ingenious-sdn.html?m=1
    3. http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html?m=1
    4. http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012/06/tipah-tertipu-kisah-mangsa-scammed.html
    5. http://ernisyafrinapenipu.wordpress.com/
    6. http://mypreciousblog90.blogspot.com/2012/12/kekecewaan-mencari-kerja.html?m=1
    7. http://perempuansialafirah.blogspot.com/
    8. http://atilieya.blogspot.com/2012/11/interviewscam-company.html?m=1
    9. http://misisitukangtulis.blogspot.com/2010/07/gorgeous-chain-sdn-bhd-penipu.html?m=1
    10. http://amyliana86.blogspot.com/2010/07/sambungan-entry-semalam.html?m=1
    11. http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=521835
    12. http://bilainginberbicara.blogspot.com/2011/01/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    13. http://eliyazid.blogspot.com/2011/01/gc-sdn-bhd-plaza-sentral.html?m=1
    14. http://tintaheartyku.blogspot.com/2011/06/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    15. http://sitiazlinaishak.blogspot.com/?m=1
    16. http://karpethidup.blogspot.com/2010/07/sangat-tak-patut.html?m=1
    17. http://toet2meoww.blogspot.com/2011/09/final-part-gorgeous-chain-sdn-bhd-titan.html?m=1
    18. http://www.bicarajutawan.com/forum/t24389/
    19. http://benarkan-ku-untuk-berbicara.blogspot.com/2011/02/gorgeous-chain-sdn-bhd.html?m=1
    20. https://www.facebook.com/erafm/posts/10151635028217345

    and many more just google,

    ReplyDelete
  89. I kept on posting part 1/2 but kept on deleted by someone or something. it was a genuine reply from Bank Negara n beneficial for the public.

    ReplyDelete
  90. Part 1/2

    From: BNM Telelink [mailto:bnmtelelink@bnm.gov.my]
    Sent: Tuesday, September 10, 2013 11:01 AM
    To:
    Subject: RE: I need advice on these claims and appreciate if your office could investigate the claims/Noor

    Sir/Madam,

    We refer to your e-mail dated 27 August 2013 on the above.

    If the investment scheme clearly offers an investment opportunity by collecting deposits from the public and investors are promised investment returns within a certain period of time, whereby the original investment will be refunded, it maybe contravene Section 137 Financial Services Act 2013 (FSA). This investment activity is against the law and you are investing at your own risk. We urge members of public to invest only with licensed financial institutions.

    An easy way to identify and verify whether or not a company is licensed by Bank Negara Malaysia (the Bank), you can refer to the licensed institutions list on our website by following this URL

    http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=17&pg=54&ac=57

    If the company is NOT LISTED on our list on the website, it simply means that the company is NOT LICENSED NOR APPROVED by the Bank to offer any financial services or products.

    You may also cross check with Securities Commission's (SC), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) and Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) on status of the company via their website :




    1. http://www.sc.com.my
    2. http://www.ssm.com.my
    3. http://www.kpdnkk.gov.my

    If you have any information pertaining to illegal deposit taking activities or illegal foreign currency dealings or a victim of such activities, you can send details of such information or complaint together with the documents to the Bank as follows:

    LINK & Regional Offices
    Bank Negara Malaysia
    Jalan Dato' Onn
    50480 Kuala Lumpur
    Fax: 03-21741515
    E-mail: bnmtelelink@bnm.gov.my


    For more information on financial fraud alert, please visit
    http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=216&pg=701&ac=98 and http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/index.htm

    For more information on banking, insurance & takaful, please visit
    http://www.bankinginfo.com.my & http://www.insuranceinfo.com.my

    Thank you.


    Raja Rohafiza bt Raja Hassan
    BNMTELELINK
    Bank Negara Malaysia
    No Tel : 1-300-88-5465
    No Faks : 03-21741515
    Emel: bnmtelelink@bnm.gov.my

    ReplyDelete