Hebahan

Sunday, February 21, 2010

JADI mangsa :(

Kalau lah malang itu boleh dibau... dihidu... maka aku boleh elakkannya daripada berlaku. Justeru, benarlah pepatah malang tak berbau.

Apa yang malang ni? Malang... Bukan gaya orang Terengganu menyebut 'malam' ya. Tetapi, malang merupakan nasib kurang baik, iaitu inilah qada' dan qadar Allah. Percayakan rukun iman yang keenam, Qada' bermaksud ketentuan, dan Qadar bermakna pelaksanaan, maka apa yang telah ditentukan Allah, telahpun dilaksanakan-Nya buat insan kerdil serba daif ini.

Aku manusia... yang sering diuji. Selalu diduga. Apakah kita sentiasa mengingati-Nya setiap masa? Adakah kita bersyukur dengan segala nikmat, dan bersabar dengan segala musibah yang melanda. Dush~ Sakit juga satu nikmat. Sakit juga merupakan kifarah.. menebus dosa-dosa yang telah kita lakukan.

Aku sebenarnya bukan bernasib malang, bukan juga bernasib kurang baik, cuma mungkin aku telah tersalah memilih jalan ketika di persimpangan. Mahu ke kiri atau ke kanan?? Putih atau hitam?? Dosa atau pahala?? Syurga atau neraka?? Itulah soalan 'objektif' yang perlu dijawab. Ya atau Tidak?? Orang puteh kata close-ended questions.

Hidup ini memang banyak pilihan. Bezanya kita bijak atau tidak membuat pilihan. Banyak ruang dan peluang untuk kita ubah diri kita, tetapi mengapa jalan sempit juga yang menjadi pilihan? Adakah minda kita telah disempitkan dengan SATU matlamat??

Terngiang-ngiang di telinga ini, bait-bait lirik lagu Suratan atau kebetulan "walau kita dihadapkan dengan pelbagai pilihan, mengapa sering terjadi pilihan tak menepati"

Al-kisahnya, aku mahu berkahwin, tetapi masih tercari-cari kerjaya yang sesuai, yang kena dengan jiwa. Duit masih belum mencukupi bagi menampung 'belanjawan' untuk hari pernikahan. Tetapi aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ (ingat skrip 'astro' ini)

Maka, aku telah 'menyempitkan' fikiran aku dengan SATU matlamat saja, iaitu DUIT. Aku dah tak kisah kerja apa, janji halal, janji dapat duit. Maka aku dengan penuh konfidennya menolak mentah-mentah peluang bekerja dengan VADS (tahun 2008) lalu rela menjadi research assistant (RA) atau istilah yang lebih tepat rileks ajer. Konon nak buat Master, alih-alih tak jadi.

Tetapi aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ Mahu cari kerja tetapi masih tak dapat sebab tiada pengalaman, maka aku dihubungi orang Career Excel yang menawarkan aku menjalani kursus di bawah Khazanah, iaitu program GEMS batch pertama. Tak pasal-pasal, hasil resume yang aku 'campak' ke merata tempat mendapat respon.

Aku mendapat panggilan bekerja secara kontrak(sambilan) dengan Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM). Maka aku menolak mentah-mentah program GEMS itu. Tetapi aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ Maka, aku mula bekerja di KKM. Gaji memang mahsyuk. Maka tercapailah matlamat aku mahu kumpul duit untuk kahwin. Alhamdulillah.

Kusangka hujan di tengahari, rupanya hujan di pagi hari lagi. Kontrak aku habis atas sebab-sebab tertentu. Maka, mula meracau~ merayau mencari kerja demi sesuap nasi. Tetapi aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ Aku sekali lagi mendapat tawaran mengikuti program GEMS, tetapi batch ketiga sudah.

Maka aku mula menjalani hari-hari yang tenang, penuh indah bersama budak-budak GEMS. Seronok bersama Red Spicy, kelas BI dan semua peserta. Habis bahagian pertama, aku akan ditempatkan di sebuah kilang di Kota Damansara selama 6 bulan. Dalam masa yang sama, aku juga mendapat tawaran bekerja dengan JIM (dapat RM 1500 sebulan tu) tetapi gara-gara kononnya aku mahu fikir matlamat jangka masa panjang iaitu DUIT juga, mungkin aku akan diserap bekerja tetap di kilang itu sebagai engineer dengan gaji yang lebih daripada RM 1500, maka aku menolak JIM mentah-mentah.

Tetapi aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ Aku dengan yakinnya mencari rumah sewa sekitar Damansara secepat mungkin, dan akhirnya dapat sewa bilik di Flora Damansara RM240 sebulan(termasuk bil api+air). Tiba-tiba semangat nak jadi engineer walaupun masa GEMS menolak, dan menafikan sekeras-kerasnya, mahu kerja admin katanya. Hakikatnya aku memang tahu aku tak akan dapat jadi engineer. Alih-alih, enjin pun aku tak dapat. Near saja yang dapat. Dekat saja. So near yet so far.

Rupa-rupanya company itu, Innopeak langsung tak tahu-menahu akan menerima budak GEMS di tempat mereka. Dalam erti kata yang lain, GEMS Malaysia macam tak buat kerja. Lepas tangan. Innopeak pula terus-terang bahawa mereka tak akan serap kami (5 orang) kalau ya pun placement(on job training) di situ. Maka sekali lagi guna senapang. Mahu berburu. Tapi bukan masuk hutan, sebaliknya meredah masuk aka walk-in interview saja di mana-mana. Tetapi aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ Aku tak kisah kerja apa, janji halal, janji dapat duit.

Maka aku dipanggil oleh satu syarikat untuk ditemuduga. Di Plaza Sentral, sebelah KL Sentral. Nama syarikat itu, Gorgeous Chain Sdn. Bhd. (nama tak mahu kalah, tapi penipu! Sabar, nak cerita lah ni). Prosedur temuduga berjalan dengan lancar, aku berbahasa Inggeris dengan penuh keyakinan. Memang ramai yang datang untuk temuduga. Tempat temuduga pun banyak macam gambar bawah ni.


Class kan? Selang 2 ke 3 hari, aku dihubungi lagi. Aku BERJAYA. Katanya.. walaupun sekadar HARAPAN PALSU! Rupa-rupanya yang interview aku hari itu General Manager, Kak Zura namanya. (Harap muka saja cantik tapi menipu). Aku teringat soalan cepumasnya ketika ditemuduga, apa yang anda tahu pasal syarikat ini, Gorgeous Chain Sdn. Bhd? Aku dah Google sebelum tu, tapi memang TIADA maklumat! Aku mengaku saja lah. Tak sempat.

Katanya, syarikat ini merupakan syarikat kewangan (financial company) jadi konsultan untuk individu ataupun mana-mana syarikat. Maka aku bertambah yakin, inilah tempatnya aku boleh kembangkan kareer. Aku mula bekerja pada 5 Januari 2010, hari Selasa. Aku dimasukkan ke dalam satu kumpulan yang terdiri daripada 6 orang. Aku, Linda, Lyn, Herman, Ijan dan Lei Fong (yang diminta supaya ada nama English). Kami ada seorang ketua ataupun Senior manager bernama Puan As. Tapi dia suruh panggil Kak As saja. Sebagai Senior Manager, Kak As ni memang (bajet) baik, nak lunch sama-sama konon, tetapi dia sebenarnya mengawasi pergerakan kami. Apa yang kami bualkan, apa yang kami diskus terutama keraguan kami mengenai 'status' kami.

Pelik! Kami masih tak dapat offer letter yang menyatakan gaji pokok kami, ada EPF ke tak dan sebagainya. Kena hold. We have better scheme, katanya. Kami diberi jawatan Admin Executive, tetapi tugasnya ialah membaca graf setiap hari yang ada sell new, sell closed, buy new, buy close, uptrend, downtrend, sideway yang merepek-repek tiada kaitan langsung dengan kerja Admin! Lepas tu ada satu monitor tunjuk pergerakan graf, belajar predict market, kalau naik dapat profit, turun pun dapat profit. Two-way market katanya!

Rupa-rupanya Gorgeous Chain merupakan syarikat yang berbisneskan air liur! Buat foreign exchange ataupun forex tetapi secara illegal! Patut pun website tiada. Nak google pun tak dapat. Diorang ada tunjuk lesen fotostat diorang berdaftar dengan SSM(suruhanjaya syarikat malaysia) tetapi bila aku tanya lesen daripada BNM(Bank Negara Malaysia), terkedu pula mereka. Moga pendedahan ini dapat MEMBANTU mereka yang sedang ditipu dan akan tertipu nanti. Moga-moga, bila anda google, anda ketemu blog yang mendedahkan penipuan ini.


Inilah pintu masuknya. Passwordnya ialah tekan nombor 1 enam kali. Mereka hanya mahukan investor semata-mata. Setiap hari ada interview di syarikat itu yang berpangkalan di tingkat 18, blok 2A, Plaza Sentral. Mereka hanya mahukan potential investor. Setiap hari mahu update perkembangan terkini. Ada tak orang berminat nak invest dalam forex! Aku pun sedap juga lah goreng si As tu, kata kawan anak Datuk lah, saudara mara kat kampunglah, bajet nak dapat TF! TF tu macam elaun tambahan, umpan baik punyalah kiranya. Kalau anda dapat seorang, anda akan terus dinaikkan pangkat sebagai Manager. Itu semua penipu.

Si As tu harap saja pakai tudung, tetapi menjatuhkan maruah dan mencalar imej orang bertudung. Kau memang ratu propa. Semua ayat dia setiap hari tertulis dalam skrip. Scripted! Mereka dah biasa buat kerja ni. Modus operandinya sama. Putar alam saja. Sudah-sudahlah menipu orang. Aku berjaya menarik semua ahli kumpulan aku agar berhenti. Moga-moga mereka yang dapat offer ke syarikat itu dan yang seangkatan dengannya seperti Elegant Destiny(masing-masing nama tak mahu kalah!) di Menara Ambank, Bangsar pun sama. Tunggu masa saja kena ambush dengan SSM! Kami ada bukti.

Terima kasih tidak terhingga kepada housemate aku, Pian yang memberi petanda awal aku akan kena tipu. Tidak lupa juga Awin(RS GEMS) dan Suzie(Prime House, GEMS) sekaligus menyuruh aku lari dan daftar diri dengan syarikat Kelly Services.

Sudah! Aku ulang-alik ke sana 8 hari saja. Tiada gaji! Habiskan minyak motor, habiskan duit beli lunch yang mahal, habiskan tenaga. Lei Fong lagi kesian, kena bayar parking RM 48 setiap hari. Banyak lagi bukti penipuan mereka tetapi cukuplah sampai di sini. Aku harap pendedahan ini mampu menyelamatkan mereka daripada terus tertipu. Lagi banyak yang tertipu, maka lebih banyak yang menjadi mangsa seperti aku.

Aku telah menjadi mangsanya. Aku mengaku kalah. Aku pasrah. Tetapi ada aku kisah?? Sebab aku yakin, mudah-mudahan rezeki aku akan bertambah murah. Tak esok, lusa~ Alhamdulillah. Kelly Services mengaturkan temuduga, bertulis dan oral. Dan kini, aku bekerja dengan VADS. 100% syarikat bawah TM. Aku nampak masa depan aku di sini. Aku nampak potensi aku untuk mengembangkan kareer aku di sini. Alhamdulillah. Bila renung-renung balik. Macam putaran roda, aku kembali ke cerita asal tahun 2008.

Kalaulah aku kerja VADS sejak dari awal lagi?? Betul, adakalanya makin jauh kita lari dari sesuatu benda, makin dekat ia menghampiri kita. Percaya tak? Selama mana kita berlari, selagi kita tak berhenti dan berdepan dengannya, ia takkan selesai. Walaupun Amin(contoh) tak suka Matematik, tetapi dapat tawaran universiti belajar Akaun! Walaupun aku tolak VADS mentah-mentah pada awalnya, tetapi aku kini bersama VADS. Walaupun aku menolak GEMS batch pertama, tetapi akhirnya aku join GEMS batch 3. Walaupun aku tak mahu jadi engineer, tetapi akhirnya aku juga akan menjadi seorang engineer! Boleh??

Aduhai~ Tak baik mengeluh. Jangan ada perkataan "kalau"! Jangan SEMPITKAN minda dengan SATU matlamat semata-mata iaitu DUIT. BUKA seluas-luasnya peluang dan ruang memperkasakan diri supaya berada di kelas/liga tersendiri. Apa yang ada jarang disyukuri, apa yang tiada sering dirisaukan. Cukup rasanya sampai di sini. Walaupun aku jarang membuat pilihan yang tepat dalam memilih kareer, tapi besar harapanku agar bakal isteri aku kelak merupakan pilihan TERBAIK. Bawaku terbang merentas Laut Cina Selatan.

126 comments:

  1. xpe mus, nk sng kne ssh2 dlu.. bkn trs sng..=) n insyallah ur future wife is da best 4 u..=) gud luck..

    ReplyDelete
  2. sirius!pengalaman ko cari keje mmg mencabar. setiap org lain cerita.alhamdulillah dpt juga kerja..harap2 epi pon akan dapat kerja juga nnti.

    ReplyDelete
  3. Wawa> tq2 ;)
    Epi> Harap2 Epi pn dpt keje dgn mudah nnt. Ni nk kongsi pengalaman ni :)

    ReplyDelete
  4. Allah memberikan apa yg kita perlukan, bukan beri kita apa yg kita hendakkan. Dia memberikan kita peluang, tetapi terpulang kpd kita bagaimana kita intrepretasikan peluang itu. kalau kita rasa negatif, maka negatif la menda itu. kalau kita rasa positif, 1001 peluang yg lebih cerah menunggu kita di hujung terowong yg gelap. bg sy, sy dah nampak cahaya di hujung terowong dan cahayanya amat terang sekali. peluang bbakti kpd keluarga, agama n negara pun luas terbentang. jd, renung2kan n fikir2kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. awak..saya nak ty..kenapa awak ckp Gorgeous Chain tu menipu?leh cerita dgn jelas tak?

    diey

    ReplyDelete
  6. buat diey,
    saya x perlu cerita detail.. cuba baca link ini
    http://sweetpurity-may.blogspot.com/2010/02/scammed-comp.html

    ini merupakan MANGSA terbaru mereka

    ReplyDelete
  7. tenkiu bbyk atas pendedahan nih... sy br dpt kol dr gorgeous chain tu, diorg ckp sy dh dpt keje admin exec tu, so dtg esok kul 10pg utk briefing psl company?ermm dr start intrview tu pun sy dh rasa xsdap ati ngan diz company, google psl sykt lgsg xde, cukup meragukan,huhu.. rupanye ramai dh terkena, so i decided not to go tomorrow.. huhu

    ReplyDelete
  8. thanks bro..aku baru je interbiu kat sini tadi.. masa sampai aku terus cek kat google dgn Nokia 3310 aku neh.. takde info.. tapi ade la link kat blog ko neh.. tapi x sempat aku nak bukak link dah kene panggil... tapi mmg sama la dgn apa yg ko ckp.. thanks for the info... SALUTEE!!!

    ReplyDelete
  9. sy mangse terbaru yg tertipu dr gorgeous chain ni..mmg geram & sedih sgt2 sbb duit da byk abes kt mkn & tmbg selama 6 hari..tp nsb baek sy tersedar awal b4 dpt offer letter tu..ivan, vee, eliz & fira yg handle grup ktorg..mmg mcm haram la dorg ni..xboleh blah si fira tu..tah btol ke x name die fira,kte pn xtau..xabes2 pantau ape yg kte buat..even nk g solat time lunch pn kne g sorg2..hey,come on lah..1 hour tu kte pnye mase..suke ati kte la nk buat ape pn..apsal plak nk kne ikut ckp dorg mcm lembu kne tarik kt hidungnye??bullshit lah these people..i can't believe islam sesame islam sggp wat kje putar belit mcm ni..even besar mane pn gaji ko tp dtg dr sumber yg xhalal & meragukan baek xyahla weyh..baek ko kje kerani gaji ciput tp at least lebih berkat dr duit yg korg amek dr customer sebanyak USD225 per lot..korg pk la sendri,bape byk staff2 kt GBSB ni dpt dlm 1bln..byk beb..mencecah 5 angka kot..dgn syarat ko mesti ade sorg client..satu client da cukup menjamin kehidupan korg seumur hidup (katenye)..so,korg renung2kan sendiri & selamat beramal ye kwn2..kpd staff melayu kt GBSB yg kaki penipu tu (eliza, elina, fira, nurul & ramai lg tu..),bwk2la bertaubat..jgn sbb korg pk nk cpt kaye je,ble nmpk duit berjuta2 dpn mate,korg pn jd xtentu arah & menipu sane sini demi kepentingan diri sendiri..pk psl org lain jgk weyh..kpd staff2 cina kt GBSB yg kaki putar belit & xabis2 mempertikaikan hukum islam tu (eliz,ivan,vee,callie,nicole & ade lg..), korg jgn nk rendah2kan martabat org islam..korg pk korg hebat sgt ke nk ckp psl halal haram, syubhah & gharrar tu??bullshit la korg sume..one day,company ni akan jatuh jgk..hanya Allah je yg dpt membalas segala kejahatan & penganiayaan yg korg da buat kt ktorg sume..sekian,wasallam..

    p/s: sy dpt rasekan ikhsan nasir kt atas tu slh satu staff GCSB..sbb ms training last week mmg ade sorg staff name ikhsan ni asik jd interviewer utk new intake..

    ReplyDelete
  10. Syukur Alhamdulillah, terima kasih di atas pendedahan saudara!!! Aku baru saja lepas interview di GC Sdn Bhd tu pagi tadi... ofis mmg power, kelas dan nampak cam kmpany besar... bila tanya pasal cmpany opration diorang ckap cepat2 bajet orang xkan faham n buat2 faham...
    >>> Dia janji nak call, jangan harap aku nak accept kalo dah tahu camni!!! thanx alot.

    ReplyDelete
  11. ya allah, yeke ade company yang macam ni?
    sebaik saya belum pegi ke sana,
    ikut hati nak pegi esok.
    thanks bagitau :)

    ReplyDelete
  12. satu lg company name die Elegant Destiny Snd Bhd...exactly sebijik camni, design office pun same, kt Menara Ambank, jln Yap kwan seng.byk gile company camni, kt Megan Avenue tuh ade at least 6 company.. kwsn tuh byk sbb diorang ckp situ feng shui bagus, dlm kes ni feng shui utk menipu mmg bagus.. n biasenye 2-3 taun skali die akan tukar name, ade yg 2 bulan skali tukar name n tukar opis..

    ReplyDelete
  13. salam...saya AYU dan TASYA...dh kena tipu ngn Gorgeous Chain Sdn.Bhd. bangang tul, sama seperti yang diceritakan di atas diperlakukan kepada kami...hari ketiga aku(AYU) disuruh balik sbb katanya aku byk pengalaman tapi pengalaman aku hanya dalam bidang penyelidikan, apa kaitannya? sebelum aku disuruh balik aku dipanggil oleh Siti(melayu bertudung), katanya ada benda nak dibincangkan. Dalam bilik kaca, saya ditanya pasal pengetahuan saya pasal Forex sebab saya ada bagitau yang saya tau pasal Forex..Saya cerita semua, tiba2 Siti cakap aku banyak pengalaman dan disuruh balik..apa ke bangang dia suruh aku balik sebab banyak pengalaman??stupid Siti n Azie.sebelum balik Siti ajak aku lunch kt Sooka, ikut jela maybe dia tak nak aku bertembung dgn group aku yg lain di food court tempat parking bawah plaza sentral, di food court aku ditanya sama ada aku sempat amik no phone kawan2 atau tak?aku tipu la Siti tu, cakap tak sempat amik padahal aku dah bersiap sedia dengan apa yang akan berlaku, aku dah amik no phone kawan2. Muka Siti macam suka. Lepas makan aku terus balik rumah dan tunggu sampai pukul 6 pm untuk call kawan2. Aku terus call Peah, Peah pun tanya kenapa Ayu xde? Diorang diberitahu oleh Siti bahawa aku akan diserapkan ke group lain sebab aku banyak pengalaman, bodoh...serap apenyer kalau dia suruh aku balik n tunggu call dr company? aku tau memang diorang tak nak amik aku sebab aku tau pasal forex.tak kisahla, janji aku tak terjebak dgn company bodoh yang mula2 cakap tak perlu cari client tapi akhirnya bila difikir2 aku memang kena cari client utk dapatkan offer letter. bayangkan ada ke client nak labur USD 120,000????semata-mata nak buat untung dengan turun naik mata wang?bayangkan kalau ramai buat untung dengan turun naik 4 matawang dunia (EUR, GBP, CHF, JPY), senang dapat untung, senang Bank Negara nak luluskan pertukaran mata wang ke RM, apa akan jadi dgn ekonomi negara? matawang negara Malaysia akan jatuh sebab ramai buat untung dengan turun naik matawang dunia..fikir-fikirkan la..korang cuba fikir, Bank Negara simply ke nak bagi convert jutaan USD ke RM?? Bank Negara tentu akan fikirkan untuk matawang RM, xkan dia nk jatuhkan matawang negara Malaysia. saya tak pandai sangat tentang matawang dunia, cara pertukaran matawang tapi saya tau Bank Negara akan kawal setiap pertukaran mata wang dunia supaya matawang Malaysia tak merudum. Kawan saya Tasya terus berhenti pada hari keempat dia di Gorgeuos Chain sebab mendapat informasi daripada kawan dia dimana kawan dia telah lama bekerja di Plaza Sentral sbg Polis Bantuan. Macam2 perkara sudah berlaku di tingkat 18 Plaza Sentral iaitu Gorgeuos Chain yang diberitahu beliau..Saya harap dengan penjelasan saya, ramai kawan2 yang ingin mencari kerja terutama yang diburu GC ialah student2 fresh grad yang tiada pengalaman supaya tidak mudah ditipu. Kita Graduation drp institusi pengajian yang terkemuka, so jgn sia2kan ijazah, diploma or sijil kita dengan tidak berfikir. Fikirla kawan2 sekalian...Kita adalah manusia yang bermaruah dan ada ilmu, jangan sia2kan ilmu kita dengan benda2 bodoh mcm ni...kepada crew2 penipu Gorgeous Chain Sdn Bhd, bertaubat la....yg pompuan keje kt ctu banyak yg pakai tudung, jangan mencemarkan imej wanita bertudung dan Islam sendiri. Agama Islam menyatakan bahawa MENIPU adalah dosa besar. Baca ayat dibawah yang dinyatakan dalam Al-Quran:
    Pemimpin manapun yang melakukan penyelewengan hak-hak rakyat tersebut, maka dia sedang dan telah melakukan PENIPUAN TERHADAP RAKYAT. Menipu rakyat adalah dosa besar yang tidak akan diampuni. Menipu rakyat sama dengan menipu ibu, bapak, nenek, datok, mertua, anak, rakan-rakan dan seluruh rakyat yang mempercayakan amanah mereka kepadanya. Menipu rakyat jelas tidak terampun dosanya kecuali rakyat memaafkan. Lalu, rakyat mana yang mau memaafkan pemimpin seperti ini, maka mereka akan bertanggungjawab dihadapan Allah di hari akhirat nanti..
    Renung2kanlah wahai crew2 Gorgeous Chain yang beragama Islam..Salam

    ReplyDelete
  14. hadoyai..aku bru jek dpt call from GCSB ptg td..n dorg ckp aku dpt keje 2..skrg aku xtau nk g ke x..pasal mcm2 info aku da dpt from cni..korg! ley gtaw x,akhirnye pe jd if korg tros keje kt c2??pasal aku tgk time interview rmy gle staff kt c2..plek gak lau syarikat ni syarikat haprak...korg!! tlg la aku k..need ur help n pndangan...

    ReplyDelete
  15. hahaha...fail 7 times laugh 8 times...td baru jek gi interview tempat korang mention...tip top org yg keje kat situ...manager yg interview aku celak mata fuhyo...kalah artis...well at least they take time to look pretty (Which i should do)...masa interview aku tanya la buat investment apa? dia cakap investment kat luar negara...aku tanya lagi investment bond ke equity ke...dia jawab investment kat luar negara...last2 aku jawab...saya ni ade la belaja sikit2 tentang finance...baru merangkak (part time financial service consultant n in future unit trust consultant)...since aku dah tau pasal ni...make me more derive to learn more about finance...so i can help myself and others to live debt free although little income BUT MUST WORK AAA...hmmm at least i find my way how to buy rm250k house with rm150k cash now..think can it be done????

    ReplyDelete
  16. tq very much...dgn pendedhan ini..br dpt interview tuk this thursday...nsb x pg lg err... forex bkn sume halal mmg...hu3... png blaja ritue... hya satu jenis forex halal...

    tq!!

    ReplyDelete
  17. syukran..jazakallahu khairan jazak.. sy br je dpt pnggilan interview ni esok..td google nma company,xde. tu tulis dengan alamat pnuh then trus link ke blog kamu.. nasib baik Allah bukakkan hati nak search dlu..

    ReplyDelete
  18. NASEB BAEK JUMPE BLOG NI..KALAU TAK AKU PUN TERTIPU GAK PASAL CAOMPANY FOREX NI..CONFIRM ALAMAT DAH SAMA...

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. salam ! sy ni tgh mcari kerja. baru je abes bljr, grad pun tak lagi. so tengok" dlm paper, jumpa plk ada offer as admin asst. sy pun call syarikat tu, dia dah arrange appointment utk sy esok! then hati ni rasa ragu", because dia tak publish nama syarikat dekat paper. bila dia bg alamat pun sama tak bgtahu nama syrikat, bila dtanya bru bgtahu. tu pun sebut nak tak nak. then try google nama syarikat tak jumpa! try google alamat syarikat, tjumpa lah page saudara! huhee. thanks! so tak pyh la susah" nk pegi interview esok utk yg kL central, jumaat ni, yg kat ambank! Alhamdulillah!!! Syukur sgt, hampir" dtipu ni!! hehehe..

    ReplyDelete
  21. so..kirenya admin assisnt n admin executive...wat kerja sama o x???please give me more detail...

    ReplyDelete
  22. Buat pembaca sekalian..terima kasih kerana berkunjung ke sini. Terserah kepada anda untuk membuat penilaian. Betul orang kata, jangan memilih kerja sangat masa gawat ni.. TAPI biarlah kita BIJAK memilih kerja. Baca pendedahan saya yg terbaru..bagaimana anda MULA_MULA ditipu/tertipu di sini. http://misisitukangtulis.blogspot.com/2010/07/gorgeous-chain-sdn-bhd-penipu.html

    ReplyDelete
  23. thnk you so much atas pendedahan ni.. saya bru je gi interbiu last week. thnks mmg takkan ku pergi company bodoh ni!!

    ReplyDelete
  24. terima kasih di atas penjelasan dia atas saudara. berapa orang dah diselamatkan melalui blog ini.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum....

    Aku baru je benti dr keje sbgai ADMIN EXECUTIVE kt syarikat Gorgeous Chain Sdn Bhd ni..skrg nih aku sedih sgt2 coz x taw nk bg alasan apa kt parents aku sbb aku benti keje..memang aku tension sgt keje kat situ..lebih2 lagi menghadap muka si Ivan yg x boleh blah tuh..everyday si Ivan tu soh aku msk bilik dia taye aku prkembgn klien..sampai naik menyampah aku ngn diorg..lbh2 lg dgn Chinese..Miss Fira,Miss Catherine(Kat),Nicole n sume yg kje kt situ berpura2 je lbh!!!nsb bek aku kje kt situ dlm 2 mggu..sedey abes duit aku kt sana jer..tp aku mmg bengang dgn si Ivan tu paksa2 mak bapak aku invest dlm FOREX..konon blh dpt untung..mcm sial jer..ingt mak bpk aku ni keje cop duit ker..suka2 je nk tipu..nasib baik la aku sempat search kt tenet psl company nih..n then aku trus benti..tp kesian la kt kwn2 aku yg len diorg x taw pasal nih..diorg x taw lg yg diorg kena tipu dan diperalatkan coz aku mmg xde no fon diorg..aku ade gak mitk no fon kwn aku ni kt Miss Cat tp dia x bg..BODOH betul...bru je 2 ari aku benti..skrg ni x taw nk cari keje pe..macam fobia dahhhhhh....ArrrrGGGhhhhhh...geramnyerrrrrrr!!!

    ReplyDelete
  26. tq for this entry..esok pn sy dpt interview kt GC ni..x sangke pnipu rupenye..

    ReplyDelete
  27. kawan saya pn da brenti kt GC tu.. da sbln keje tp gaji xde.. alih2 ckp kna dptkan sorg client ivenst dulu br dibagi gaji.. plik tol..smpai bkk puasa ngan air kosong keje kt situ.. harap jgn ada lg yg tertipu..

    ReplyDelete
  28. hye!
    sye bru abex interview kat GC N lg 1 company sme cm nie elegent destiny...
    amboi tanye mase interview cm real, x smpai 1 ary dh dpt keje tue..
    nasib baik google kat sni sblum pegi training! thanks u guys for da info!

    ReplyDelete
  29. hi saya juga baru je dapat offer kat company ni.diorang cakap yang same mcm korang.tapi uang peliknye hati saya terdesak nak surf lagi sekali pasal diorang ni.tak sangka pula mcm ni pula citenye.hmmm i felt so dissapointed as i realy need a job for the moment...anyway thank you very much for the ibnfo..u guys safe me from a disaster....

    ReplyDelete
  30. salam..sy nk tanye la...kerja under kelly services ni ok x? contract 6 bln kan..after that trus serap ke VADS ke?? lg 1, epf/kwsp yr x? harap awk boleh jwb pertanyaan sy.. tq

    ReplyDelete
  31. wan ahmad>kelly ok..paycheck on time..epf/kwsp pn bayar..so diorg tolak terus dari gaji.

    ReplyDelete
  32. I'M THE LATEST YG JADI MANGSA!!!! CONGRATULATIONS TO MY SELF!!! ****!!! sy g inteview ari selasa. ptg dpt call dr GCSB "hello,tahniah awk telah di pilih utk bekerja di GC. sila dtg esk utk briefing slame 10 hari *dlm inteview ckp 7hari,yg ni call ckp 10 hari(mcm syaiton!hakktuihhh)" ayat nk beriya jek. pdhal hampeh. sya pn semangat la pg keja. sbb mmg tgh memerlukan sgt keja. dah lame menganggur. asik dpt keja yg wt sales je. yg xde basic gaji. dah la tgh xde duit, dpt lak kje cmtuh. gaji bedasarkan komisen jualan. mmg xnaklah.sngup kje bisa aslkan ade basic salary. hmm.. ari petama mmg terbaiklah. cite psl benefit laa.. pdhal taik vavi!!!!! soalan best yg dy tnye kt uma ade intenet slalu buat ape? sy jwb lah, fb and blogger. nk taw dy ckp ape? "huiiii..jgn main fb.cpt2 tutup.psl fb bole tipu org. hahaha..blog pn sme looorr.. tulis bad psl org" hahaha..rpenya ko tkut kantoi ker??? adeh.. yg saya ni lak xgerak ati nk search kt tenet psl cmpny nie.. sbb dah termkn dgn kate2 si interviewer (mis fira) yg cmpny ni xde website. so i mls nk search. dah buta mata dgn duit yg dorg jnjikan... dah training 5 hari bru tergerak ati nk search, itu pn sbb kat telinga ade org da nyanyi2 yg keje ini xbergaji. cmpny nie same concept dgn cmpny yg dkat megan avenue1. bila da dpt tw, sy pn tnyelah kt miss ann (org yg ajar aku mende ngekngok ni!!) miss, kje sni ade gji basic x? "ade lorr... management gaji tetap ade, TF (untung jga client ac) pn ade. dua2 ade, byk benefit x? performance bgus dpt promotion naik pangkat lorr (sleng china) haha.." WAKLU!!!! n i dpt tw dorg penipu, sbenarnya rmi da benti kje dr citu. yg rmi2 kt cituh sume bdk bru tgh training jek yg xtw pape. dah la paksa my mum buka acc invest kt citu. naseb baik duit mak sy mmg byk(lawan nya!). jd susah la dy nk tarik invest kt cituh. dah tu pancing suh mak crik kan kwn2 supaya invest, sbb mak sy org bisnes, byk kenalan!! (pandai lohh) haha... jgn haraplah nk invest bila da baca blog ni. memang esk sy xnk g training la. bpe puloh ringgit dah duit kua semata2 nk g training tuh. tup2 dgr cita xdpt gji pn. menipu! xberkat la hidup korg. naseb baik dpt taw kt blog ni. thnx la 4 all info. tp kesian kn kt org yg xtw n teruskan dgr cita karut dorg tuh. mmg xkan kemana la klu dah menipu..hahaha

    go to hell la gorgeous chain kentut!!!!

    ReplyDelete
  33. I'M THE LATEST YG JADI MANGSA!!!!CONGRATULATIONS TO MY SELF!!! ****!!! sy g inteview ari selasa. ptg dpt call dr GCSB "hello,tahniah awk telah di pilih utk bekerja di GC. sila dtg esk utk briefing slame 10 hari *dlm inteview ckp 7hari,yg ni call ckp 10 hari(mcm syaiton!hakktuihhh)" ayat nk beriya jek. pdhal hampeh. sya pn semangat la pg keja. sbb mmg tgh memerlukan sgt keja. dah lame menganggur. asik dpt keja yg wt sales je. yg xde basic gaji. dah la tgh xde duit, dpt lak kje cmtuh. gaji bedasarkan komisen jualan. mmg xnaklah.sngup kje bisa aslkan ade basic salary. hmm.. ari petama mmg terbaiklah. cite psl benefit laa.. pdhal taik vavi!!!!! soalan best yg dy tnye kt uma ade intenet slalu buat ape? sy jwb lah, fb and blogger. nk taw dy ckp ape? "huiiii..jgn main fb.cpt2 tutup.psl fb bole tipu org. hahaha..blog pn sme looorr.. tulis bad psl org" hahaha..rpenya ko tkut kantoi ker??? adeh.. yg saya ni lak xgerak ati nk search kt tenet psl cmpny nie.. sbb dah termkn dgn kate2 si interviewer (mis fira) yg cmpny ni xde website. so i mls nk search. dah buta mata dgn duit yg dorg jnjikan... dah training 5 hari bru tergerak ati nk search, itu pn sbb kat telinga ade org da nyanyi2 yg keje ini xbergaji. cmpny nie same concept dgn cmpny yg dkat megan avenue1. bila da dpt tw, sy pn tnyelah kt miss ann (org yg ajar aku mende ngekngok ni!!) miss, kje sni ade gji basic x? "ade lorr... management gaji tetap ade, TF (untung jga client ac) pn ade. dua2 ade, byk benefit x? performance bgus dpt promotion naik pangkat lorr (sleng china) haha.." WAKLU!!!! n i dpt tw dorg penipu, sbenarnya rmi da benti kje dr citu. yg rmi2 kt cituh sume bdk bru tgh training jek yg xtw pape. dah la paksa my mum buka acc invest kt citu. naseb baik duit mak sy mmg byk(lawan nya!). jd susah la dy nk tarik invest kt cituh. dah tu pancing suh mak crik kan kwn2 supaya invest, sbb mak sy org bisnes, byk kenalan!! (pandai lohh) haha... jgn haraplah nk invest bila da baca blog ni. memang esk sy xnk g training la. bpe puloh ringgit dah duit kua semata2 nk g training tuh. tup2 dgr cita xdpt gji pn. menipu! xberkat la hidup korg. naseb baik dpt taw kt blog ni. thnx la 4 all info. tp kesian kn kt org yg xtw n teruskan dgr cita karut dorg tuh. mmg xkan kemana la klu dah menipu..hahaha

    go to hell la gorgeous chain kentut!!!!

    ReplyDelete
  34. Salam n Hi...aku pun pnah bkrja di gc tu jgk..mmg btul pun ape yg korg kate. ade scheme gaji.. aku nasihatkan xpayah la korg keje kat situ.. mmg la gji tggi, tp buat sakit pale watpe??aku kje lama dah kat situ...berbulan2, tp mmg xde gaji..nak basic, ko kne jd manager n utk jd manager, ko kne ade client.kalo x, xde gaji.aku dah pham sgt operation managementnye cmne.aku pun tau knp ade org yg angkat call.sbb aku pun pnah kne angkt call..

    aim dorg ialah fresh grad yg tgh cari kje.tp xbaik la...org baru hbs blaja, mst la eager nak kje nak cari duit. alih2, kje kat situ xde gaji.ksian ooo... aku smpai malu kt parents sbb pertahankan kampeni ni, last2 aku cari kje lain..huhu..

    wkt dorg soh cri client, aku cari..aku tebalkan muka g explain kt mn2 org bpotensi ade duit byk..tp hampeh je..skrg ni aku malu dah nk jmpa org2 yg aku pnah explain psal forex ni.forex ni mmg bgus, aku x nafikan..tp kebajikan staff xde kalo kje kt gc ni.

    wkt training, dorg mmg akan cter smua yg baik2 smpai kta xde pk bnda yg x baik,mcm tu la aku dlu. lpas dah bnti drp kampeni ni, baru aku pk blk smuanya apa yg jd kt aku..sedih ooo...huhu..

    ade kwn aku, ade client dah..2 hari je, hncur smua duit tu...rugi dia...ksian duit family dia...tp manager2 tu xnak tlg langsung...smpai ati dorg biarkan duit org lesap mcm tu je...sbb tu dorg target fresh grad ni utk cri investor..lps investor dah join, dorg buat x pduli je kat staff tu..jnji investor tu dah bg duit die kt broker..pastu dorg cri la staff lain lg...tu yg ade org angkat tpon tu...actually, nme2 yg advertised kt paper tu bkn wujud pun.

    bersyukurlah dgn ape yg ade whai kwn2.. kje lain je la...biar kje2 yg biasa, jnji xde unsur2 ragu2 n x halal...tu lah pengalaman aku kje kt gcsb

    skrg alhmdulillah aku dah kje kt tmpat lain..biarpun gaji x sebanyak kt gcsb ni, tp aku puas n bersyukur atas apa yg Allah bg rzeki kat aku.

    ReplyDelete
  35. princessfufu: kisah ko mcm aku la...aah, dorg paksa2 soh parents invest...last2, parents aku smpan duit kat tmpat yg paling slmt n xblh kuarkan selagi blm smpai tempohnye....sesuka ati je pakse2 org invest.

    aku dah kje bminggu2, baru aku tgerak ati nak search.n tjumpa la blog ni.. tp aku tetap pcyekan dorg jgk...bengong kan???huhu...

    mmg dorg ckp ade basic. tp ko kne cari client dlu, pastu kne jd manager utk dptkan basic tu.kalo level exec je, jgn hrap la.gji ikut komisyen, dpends on brp lot yg client tu enter.

    kampeni cmni ade msuk dlm paper. bace la news ni:

    http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1022&pub=utusan_malaysia&sec=Jenayah&pg=je_04.htm&arc=hive

    same je patternnye ngn kampeni ni.

    ReplyDelete
  36. ASSALAMUALAIKUM.
    Alhamdulillah, saya terselamat daripada ditipu.
    Barulah saya tahu...walaupun baru kelmarin saya pergi interview di syarikat ini...

    ReplyDelete
  37. Thanks for the info.

    I'm surprised. I've been there for an interview and I must agree they are good actresses.

    I better stick to my current job eventhough its not much but at least.

    Again thanks alot for the information, you have save me and others.

    Thank God.

    ReplyDelete
  38. Alhamdulillah, Terima kasih kpd penulis blog ni krn mberi info penting ni. Sepatutnya saya ada interview dgn GC company hari ini jam 11pg, baju pun dh siap gosok. Tetapi hati ni tergerak untuk mencari juga sedikit maklumat tentang company ni sebelum ini saya cuba search google tp xjumpa apa2 info pun. pagi ini dengan hanya 1 klik saya jumpa blog ni yg memberi jawapan tentang keraguan yg bermain di kepala ini sejak minggu lepas lg. Mungkin Allah s.w.t ingin tunjukkan kebenarannya wlu di saat akhir. Thanks againz.

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah, terima kasih kpd tuan punyer blog.
    sepatutnya saya ada interview esok kul 10 pg. tapi hati tergerak nak tgk website. Search punyer search NO INFO ttg company nie. Curious jugak sekali tgn ter klik kat blog nie....Terkejut dapat tahu ada jugak company cam nie....Terima Kasih kepada ALLAH kerana gerakkan hati saya mencari kebenaran. juga mgkn berkat MAALHIjrah...
    Kepada tuan punyer blog saya ucapkan ribuan terima kasih kerana berkongsi maklumat dengan kami semua. Kerana dengan maklumat ini ANDA telah menyelamatkan kami daripada terjebak dengan penipuan yang TERLAMPAU nie...

    ReplyDelete
  40. hai i dlu penah dapt kje kt GC ni,tuhan nak tunjuk i xdpt pergi sbb menghadri konvo d Sabah.n then comp ni terus diam n i assume xdpt..punyerla kecewa.pastu 2buln mengangur,then nmpk iklan kt paper yg mcm aritu gak,cubela kol..rupa2nya comp yg sma.bt i have to intrview once again..i dun care coz i really need job..dhla gaji die state pn ok..dh psg angan2 nk beli mcm2..huhu.then i sgup dtg dr Perak ke KL semta2 nk pg interview ni,dlu i pernh search internet..cari goosechain xjumpa..i salh nma ek?hehe..wtevala.tp mlm ni tbe2 terdetik nk cri lg psl comp ni cz esok interviewnyer..teknla pulak GC comp n jumpa blog ni..alhamdullillah...syukur sgt2.my mom mesti kecewa n mrh sbb die dh bg tmbg segala ke KL ni.. tp better kecewa skrg drpd kecewa d kemudian hari..kena tipu..hmm tiap2 kali dpt intview mesti comp camni..hope in future dpt kje comp yg confidental..esok nk lek Perak la..TQ SO MUCH!!

    ReplyDelete
  41. hai.. terima kasih byak2.. sy dah 5 hari training.. bru tergerak nak surf pasal gc nie... bodohnya... rugi tambang pg balik...
    emm patot la die org keje x tegur2..diam jer... ingatkn comit sgat.. upenya nak menipu...
    baik sgat2 ngan sy.. upenya ada sbb.. maybe sy nie mudah dietipu kot.. sbb tu die amek keje.. mcm siol je kan... any way thank alot kat korang....

    ReplyDelete
  42. saye pulak telah kene tipu oleh elegant destiny.. btw, sye pon pnh masuk gorgeous chain... tpi sehari jek.. sbb esoknye saye dpt offer g edsb. hurmph, sume sbb tgk iklan kat the star.. drg ckp saye innocent.. sng kne tipu.. cilaker punye org... edsb skg mcm dah nak kne naek court, sbbnye kantoi!! dah kne ambush pon. mlgnye naseb saye.. fresh grad yg ghairah nk keje finally been cheated.. wtheck! ade ke patot kawan sy yg dah kne tipu, (bapak die dah rugi 200K) cakap dgn sy yg drg nk latih sy jadi cm drg.. bodoh cm kambing... drg lsg xbagi saye berkawan dgn sape2.. mintak no tepon pon xleh.. akhirnya, ALLAH tu taknak tgk hambanya dianiaya kan. so saye diselamatkan (walopon saye dah hampir ade investor, seorang petrologist dari petronas)... pengalaman pahit bagi saye.. dlm tahun 2010.. dan skg saye sambung master.. mungkin itu lebih baek :)

    ReplyDelete
  43. caya la lu beb.....aku baru je tepon td cik wati td (27/12/10 kul 4.30 pm)...huh....nsb bek terdetik ati aku nak google...trus bace pasal cite ko nih....harap dieorang kne amik tindakan ngn SSM...cit pooorah...penipoo punyer olang...

    ReplyDelete
  44. THANKSSSSSSSSS!sbb dedahkan psl dorg..kalo x,aku pon da kne tipu psl kne stat training isnin nt..ciot...tepakse la cri keje lain..dorg pndai btol blakon...ofis mmg dasat gle la..bengong..thanks ek..selamat aku x jd mangse..tp aku da bgtau parents ak pasal job ni..aduhai

    ReplyDelete
  45. aku bru pas intrview kamis lpas..sgt2 menyakinkan...company yg bsr.aku dah agak advertse without da nme of company nie sure da smthing wrong smewhere..syukur Tuhan selamatkan aku dgn terbcnya aduan2 dr u all...klau anda d jln dn tmpt yg bnr,truskan menyebarkan blog anda nie utk selamatkan umat2 kita d sana..slah 1 umat tue ada aku:) kecewa coz my intrviewer adalh seumat dgn kita..lembut dn brtudung....so sad..

    ReplyDelete
  46. aku xda la trdesak nak mncari keja...husbnd aku suh relax ja xyah keja ..aku degil nak apply keja gak..nak jd wanita bkrjaya la konon...so aku g ar intrview kat gc nie...so skrg aku ngh tggu jwpn dr gc company either aku dpt ke x.

    nak jd crita,harinie doa aku dlm smyg,ya Allah tnjuk la padaku adakah gc nie adlh punca rzekiku...so lpas smyg terdetik hati aku nak on9 n sja la nak surf gc company...b4 nie aku da search pun bnyak kali fail n xda webpage pun...sja la kan nak try2 lg cri...tup tup...terbaca korank punya ketidakpuasan hati nie.....syukur Tuhan cpt bg aku petanda...aku doakan korank murah rezeki d tempat keja lain....how gc nie still operate till now?dlm building yg bsr plak tue....tlg la jwb aku whai kamu yg dah pnh keja............aku rs dah tba msnya gc nie d laporkn pd phak brkuasa....

    ReplyDelete
  47. mygirl-bnde ni mmg da penah report..da masok paper pon..ade org kasi page die kat atas..tp aku antare yang terkene..cam siot..mmg sgt2 berterime kasih kat yang bgtau sume nih..huhu

    ReplyDelete
  48. salam..company ni mmg penipu pon..penipu sgt2 la penipunye..percaya la..kawan2 i yg dah pnah cari client,sume dwit client lesap..mampus nak ganti...bayang kan dr 250k tinggal 25k..gile x?smoge Allah je la yg membalas kejahatan2 mereka2...doa org yang teraniaya ni slalu dimakbul Allah...lagi 1,Graha tu xwujud pon...konon nye merge dengan auson..auson amek aleh sume..padal merge tu jadi lepas company yg lebih kurang ngan GC kat menara ambank kena ambush..auson tu pon die reka je..Bukan license bkoker betul..Nicole tu penipu je..as,zura,azie,same je sume tu..kaki penipu..korang tggu jela balasan kat akhirat nnti..org2 yg korang dah aniaya nak tuntut

    ReplyDelete
  49. ni saya nak tanya skit pasal gc NI... Ape jadi kat semua investor diorg... xkan xde satu pun yang pegi gegar Company ni balik kalau diorang telan duit... pe alasan yang diorg bagi...

    ReplyDelete
  50. ish ish...alhamdullilah, Allah melindungi aku. Esok patot. Aku biase akan google dulu apepe company sblum pi interview. Sekali aku nk cek company ni, it is a scam plak. Nasib bik la. Murah rezki ko alertkan org. Thanks Bro!

    ReplyDelete
  51. fuhhh... seb bek bini aku x p interbiew neh pagi nanti.

    ReplyDelete
  52. saya baru pg ke gorgoeus chain utk interview hri rabu lepas,bru nk berangan-angan kerje sane kt tmpat cantik,name pon gempak..tp tk sangka PENIPU!nasib baik die tk call ak lg kalo tak ak mesti maki die..tgk la..terima kasih kepada siapa yg wat blog nie.tp masih ramai lg yg tak tau pasal company penipu ni..sian mereka..yg datang interview byk yg muka baik..mesti tk tau ape-apepon..hopefully diorang google jumpe blog nie,ty..

    ReplyDelete
  53. Thanks a lot kepda caper2 yg wat blog nie...really appreaciate...esok sy bru nk g interview kat GC tu...nsb baek terlintas nk search dulu. Patutlah sush sgt nk find out compny 2 in details...Syukur sgt2 xditipu bulat2 oleh dowg....Semoga dowg dapat balasan yg setimpal diakhirat kelak kerna mganiyai kaum sendri...AMIN

    ReplyDelete
  54. as salam,
    ak dah lama baca comment2 kat blog.lanie baru se nak share xperience.xperience ak nie sadih jagk.mmg x bleh lupa smpai bila2.
    semua nye sebab gc.hutang tertunggak keliling pinggang.tp alhamdulillah semua dah ok skang.dah keja pun kat tmpat laen.lagi ok wlupun gaji x besar mane.
    kepada sesaper yg dah interview jgn la korang cari pasal nak teruskan keja kat sana.kerja tanpa gaji.
    diorg kate klu x dpt investor bleh dapat gaji bila masuk management.menipu je 2 semua.jgn harap!! jangan la jadi macam ak yg dah terkena.
    mmg x boleh lupa benda nie.jadi fikir ler bebaek.. 2010 is my bad year because of gc..

    ReplyDelete
  55. untuk maklumat semua..nama2 yg diiklankan kat dalam jawatan kosong tuk position admin 2 mmg x pernah wujud.nama 2 di cipta semata.cus ak penah wat iklan die..ak tau la..hehe
    so jgn smpai anda terkena!!!

    ReplyDelete
  56. YA ALLAH.....
    br je lps g interview. kerja cuci pinggan lg ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..cuci pinggan lagi aku sanggup

      Delete
  57. aku pun buat entry psl GC babi ni!!!

    click here
    http://eliyazid.blogspot.com/2011/01/gc-sdn-bhd-plaza-sentral.html

    ReplyDelete
  58. Hi, aku pun penah gi interview & training 1hari tp kt Titan Benchmark Sdn Bhd (kt Amcorp PJ). Based on korg punye story mmg similar like GC. company tipu!!! huhu...

    ReplyDelete
  59. Latest UPDATE:

    Ada org anta mesej kat FB, seperti berikut:

    salam mustakim,

    I'm a friend of Syaza. I called Syaza just now but she don't hv your number. I really2 need to hv a conversation with you. It's all about GC, ED, & other company yg seangkatan dgnnya.
    I read your blog about GC. Luckily, I x pergi interview GC at KL Sentral.

    However, I attend an interview at Titan Benchmark Sdn. Bhd. (913636-X) at level 8, Menara Amcorp, Petaling Jaya yg menawarkan post = admin executive juga. Modus operandi Titan Benchmark ni exactly 100% sama mcm apa yg u wrote in your blog.

    In addition, I checked with SSM, & Titan Benchmark just registered 4 months ago. It's same as you predicted that they will change their company's name soon!

    The question is : my personal data & original pic ada di tgn (amanda) company tu. Ada ke -ve impacts if they hv my personal detail ? takut2 jugak kalau diorg buat loan guna maklumat2 tu or salahguna..

    hope you can reply my msg as soon as possible.

    DAUD SULAIMAN

    Seperti yang dijangka, MUNGKIN mereka tukar nama syarikat! Berhati-hati saja

    ReplyDelete
  60. "ni saya nak tanya skit pasal gc NI... Ape jadi kat semua investor diorg... xkan xde satu pun yang pegi gegar Company ni balik kalau diorang telan duit... pe alasan yang diorg bagi..."

    jawapan utk soklan ni..bukan xleh nak gegar..tp sume bende dbuat oleh mangse sendiri..katekan la u keje kat gc,then u have a client,duit tu bukan dtransfer ke akaun dyorang by themselve,tp u yg buat bg pihak client u,so logically u yg wat sume proses tu n dyorg tunjuk n guide u je...kire kalu dwit fam u,u yg wat sume2 tu,dr tranfer dwit n the transaction..so dyorg xwat pape...cakap mulut je...camne tu nak report?mmg la dyorg tipu,tp dyorg cerdik,proses tu sume mangse yang buat...dyorg xtouch skit pon dwit u..sume u yg wat sendiri..kat situ yg susah skit...

    ReplyDelete
  61. aku setuju dgn saya...
    penipu ni mmg cerdik.. diaorg dah ada backup plan incase jadi apa2 kat duit client ke, client dtg gegar ke, client report polis ke... diaorg mmg tak kisah semua tu.. kalau kena ambush pun diaorg dh siap perisai semua..
    susah nak kaitkan diaorg sbb duit transfer ke oversea, transaction staff/client yg buat sndiri.. diaorg bg advise, kita yg buat... kita ni yg tak bersalah mestilaa mengharapkan nasihat dr diorg yg kononnya berpengalaman dlm forex.. tp semua nasihat tu hampeh.. mmg tak kan untungnya... kita nmpak untung sbb balance bertambah.. tapi floating makin byk, equity makin kurang, kena margin call / autolock, kena topup duit dalam mase 3 ari... bila client dah tak ade duit nak topup, client dikira tak berminat nak continue... duit abis camtu je.. yang kena berdepan dengan client, kita laa... yang kena maki pun, kita laa... diaorg tak kan bertanggungjawab sebab client tu kita yang cari.. so, sebelum korang dapat client, baik blah dulu.. jgn cari pasal keje kat situ...

    ReplyDelete
  62. betul2 gcsb...nasihat yg dyorg bg tu mmg nak lesapkan dwit client..last2 bile dah xleh wat pape,ape lg jalan yg tggal, close account la...kwn i ade 2 3 org yg dh bjaye cari client kt ctu sume habis dwit client depa..byg kan la..kalu 2 3 ringgit xpe,tp 2 3 4 ratus k...kalu u kaye xpe la bleh ganti..kalu x?sampai tue pon blum tentu leh nak abes baya...mmg jahat la manusia2 kt gcsb tu...xpe2..kalu kat dunia korang leh lepas..igt,kite ni umat islam pcaye lpas dunia,ade alam laen lg mnanti..mase tu sume org2 yg korang dah tipu, aniaya n mkn dwit dyorg,org2 ni akn dtg tuntut kat u all depan Allah SWT..

    ReplyDelete
  63. hai.. aku start training kat gcsb kat 10 feb. mule2 mmg la xde suspek pape pon company ni, xde teringin pon niat nk search kat internet bcoz awal2 lg interviewer and trainer da ckp yg dowg xde website, so rase mcm xnk la bazirkan mase mencarik benda yg mmg xde (kata dowg)..
    hari ke3 training, grup member aku ckp die discovered 1 blog saying bad things abt this company, aku pon jd curious and eager to know what is it!
    when i found out this blog, each comments and experiences told by all of u are exactly same like mine!! mule2 training kat situ mmg da terasa kepelikan demi kepelikan dah, aku just pendam sowg je, coz aku dgn group member aku tu mmg lgsg xde peluang nk berbual tnpa kehadiran manager, aku terasa sgt stiap ape yg kitog buat n ckp dperhatikan.
    everyday, those trainers cuba "secara halus" suh kitowg share psl forex ni kat fmly, pujuk dowg invest.. ya Allah, famly aku mmg bkn owg senang, bapak aku peneroka felda je, amount 420k tu mmg seumur idup bapak aku xkan dpt kumpul pon, but they keeping insist me to talk to my fmly bout this! dlm ati aku ckp mmg jgn hrp la aku nk suh fmly aku invest..
    disebabkan rase sgt x sedap hati, aku da blah dr gcsb n tgh aktif mencarik keje lain..
    aku ade sowg kwn dpt g training kat titan bench mark kat amcorp mall, tp die sgt2 percaye kan company die, percaye segala2 nye informed by her company, tp aku xde la influence her to leave her company, sbb aku pon still kabur ttg kesahihan psl company2 camni..
    xde ke sape2 yg leh confirm kan company ni mmg scam? xde sape2 yg penah wat police report? n what did the police said??
    nak taw sgt2, anyone can share?

    ReplyDelete
  64. hye,since cuti 1mggu cny hgga skg,aku dh quit from gc...mule2 mmg ak xcaye ngn rumors,ckp2 yg gtau ttg gc ni menipu..hgga hubby aku pon leh caye ngn ape yg gc buat..aku g training as usual tp makin ari makin rs buang mse sbb xde watpe sgt...everyday smpi opis awal pg(semangat nk keje la konon)trus kena print chart,predict market naik or turun utk ari tu...hgga la ptg tetibe hubby aku sms,pesan jgn percaye ngn sesape kt dlm gc...aku dh pelik..aku tye nape?dia ckp la kwn dia penah jd manager kt situ almost setahun!tp co tu operate kt amcorp mall ngn name mentari sumthing(aku x ingat dh)kwnnye ni punye citer 7thn yg dlu(namenye alidi bukan name sebenar)...yg wat aku percaye kt hubby aku sbb kwn dia sebut nme org2 dlm gc tu sorg2....!tu yg wt aku terkejut gler n nk xnk mmg dh mule percaye la...(nicole,zura,as n ade lg yg aku x igt dh)...tu la bos2 dlm gc yg penah keja ngn dia @ amcorp mall dlu...dasat tol la dorg kre dh lme wat keja haram ni tp leh terlepas hgga skg...yg bestnye,alidi ni dh naik pangkat as manager n sepanjang setahun keja xpenah dpt gaji n offer letter mmg xwujud!!!so jgn hrp pape la wahai org2 baru...baik blah b4 terlambat...menurut alidi,min capital utk invest,client msti ade at least rm20,000 je...dia dpt la client ngn rm20k tp xpenah dpt blk profit dr duit tu...yg sedihnye,smpai skg xterbayar duit client even rm20k...alidi ade wat police report,n mlm tu jugak polis ambush,dorg dh lari n bwk lari cpu computer...(sbb dlm cpu la ade modus operandi dorg)then dorg bukak co yg sme kt plaza sentral skg m tukar nme..(from mentari to gc)ye,mmg dorg ade register ngn ssm tp actually bukan as servicing co...bayangkan skg client mesti ade at least rm420k!!!mmg smpi mati x terbayar la skg....mmg As ade offer ak jd manager tp aku kena ade client...aku hampir nk tarik mak aku n dia yg ssh nk caye ngn bda2 camni,dh mule convince ngn Aku lps As haprak tu berckp telefon sndri ngn dia....huh....camne aku nk ngadap mak aku n adik2 aku if duit tu lebur...?konpem life aku xkan happy smpai mati,hubungan aku ngn anak aku n hubby pun akn terjejas...ish...nauzubillah....aku nk buat police report tp aku xcukup bukti...camne?useless gak n dorg akn ttp terlepas....coz dorg sgt2 licik coz dr kesilapan dorg la dorg cover blk...smlm,aku tgk the star,the sun..iklan dorg ade lg sbnrnye...yg mcm aku ckp td,dorg licik n blajar dr kesilapan...iklan dorg pon dh di 'alter'...tp offer still same...bonus,easy access to public transport,local n overseas trip,ngn bayaran gaji rm2,300-rm3,000...tergoda,kn?
    skg dorg just add receptionist post lak....ms.alia,n sape2 kt dlm iklan tu mmg xwujud...
    if u guys penah or akan pegi interview,tye la fullname dorg,dorg xkan gtau..n dorg xde id badge / tag pon gantung kt leher masing2...yg aku sedih,ramai melayu+bertudung yg jd hamba cine bab1 kt situ...sedih sgt....dorg sanggup suh kte rayu kt mak bapak mtk jd client,n lesapkn duit yg separuh mati lum tentu dpt amount sebanyak rm420k tu....ish2....

    ReplyDelete
  65. aku berjaya tarik kluar sorg kwn aku sbb dia mmg dh suspicious dr awal lg tp kwn aku yg lg sorg,aku xtau ape cter...if dia stay lg,aku mmg kesian gler...tp ape leh buat?aku ngn kwn aku dh cbe tlg tarik dia kuar....at least aku dh cbe selamatkn dia...n 1more thing,sepanjang aku kt dlm gc,aku pelik gak nape hari2 dorg buat interview...mane dorg nk sumbat org ramai2?skg br aku tau nape...makin org lme dlm training,makin org tau siape smnrnye gc,dts y rmai gak yg blah time training or after br keja...n dts y la dorg wt interview hari2 sbb nk cr rmai lg mgsa...at least dlm 10 ade gak sorg yg dpt bg dorg client...a.k.a rm420k....n now br aku tau mane kwn2 aku pegi,yg dtg skali interview yg tlh di asingkn dr aku (sbb dorg tau ttg forex)...actually di asingkn n x di ambil berkerja sbb xnk dorg contact ngn aku...ble aku tanye ngn aween(manager haprak)ckp dorg dtg keja lps cny...padahal aku masuk keja lps cny,still xde dorg...begitulah cternye...

    ReplyDelete
  66. kenapa semua orang punye komen tak boleh link back tu blog or profile diorang...hey, xkan la semua profile tu fake mcm gc company..

    ReplyDelete
  67. bkn fake tp tkt kna trace by org gc....we never knows.....

    ReplyDelete
  68. Cilakak punya GC...Aku pun dah tertipu...kurang ajar btl. ha'a btl yg kat atas2 tu cakap.aku pun terkena cam tu.tapi dorg blh goreng aku 3hari jek..ari seterusnya dorg yg menggelabah xbagi aku datang...konon tunggu dipanggil.mcm haram jek.padahal dah kantoi banyak kali tu.takut kena tangkap n Bank negara amik tindakan kot.Kepada Eliza,munni,carol,n lain2 tu...sudah2 la menipu org.Doa org2 yg teraniaya tu makbul.

    ReplyDelete
  69. sy dpt kat titan benchmark sdn bhd...
    tp sm je ciri2 interview tue...sebijik...n smlm interview..hr ni dpt call...dpt kje tue...
    kames nie dia sowh g utk cmpny briefing sme...sowh bwk calculator bagai...sm je ke ngn company nie?

    ReplyDelete
  70. Hi.Yup me too.
    i just left GC yesterday.
    Even thought i am 0 knowledge in this Forex industry, yet i am not that stupid!
    1st day lg dh rasa something wrong somewhere with this company, as i graduated as in performing arts lane, acting is my master. ehehe...
    i did tanya a few polices guy dkt G floor area gloria jeans, Plaza Central u, butthey said, "owh, company level 18 tu ye dik? dah bnyk kali kitorang dpt complain, n buat siasatan, tp xdpt nk penalty business derang ni dik...sbb pihak derang ada jawapan yg kukuh and TAK DAPAT SALAHKAN DI SISI UNDANG2!!!.
    then i replied, "Oih ssh la mcm tu bang, ramai dah kna tipoo ni...pompuan2 melayu plk tu yg ramai dlm tu. sedih btul saya. bangsa kita mcm ni. Tp yg iblis utamanya Cina makan babi Bang."
    The police guys tu gelak je..Ahai....
    Mcm mana ek tukang tulis? x bulih buat PRESS CONFERENCE ke? ape ke? pasal SCAM ni? gram n sedih btul...

    ReplyDelete
  71. mampir nich...
    menarik sekali blog anda dan saya menyukainya..
    salam....
    oh ya ada sedikit info nich tentang kayu jabon semoga bermanfaat...

    ReplyDelete
  72. thanks bro.. nasib baik aku tak pergi.. ingat esok nak pergi.. fuhhh..

    ReplyDelete
  73. sy dipanggil interview as admin assistant...alamat yg sama...esok selasa, 2 mei 2011...so, cne ye....jwb pliz...

    ReplyDelete
  74. thanks korang dedah kan cte pasal gC COMPANY nih.kalu tak aku pon jadi mangsa.aku ada jgk buat entry pasal company nih.datangla visit my blog ye!

    ReplyDelete
  75. Thanks yek wat blog pasl company nih..aku bru ingt nk p interview esk..demmmm...naseb xtertipuu..thanks all....

    ReplyDelete
  76. wow.. thanks for the info... the star ads 21/6/11.. diorg gne no 03-22614011 (cik dila/en faiz)...

    ReplyDelete
  77. after abis study,mcm biasa,fresh grad katakan.of coz excited nx kija.i pn apply kat jobstreet,monster n etc.xtelepas jgk bukak star paper..suddenly ternmpkla advertisement GC.i called up to GC then they set me an interview.time i interview tu Nicole yg handle.da..da..da..after a week,dorg call i n bgtau that i've been selected.as usual,i joined d 7-8days discussion.my manager was Carol.then dpt tau kna ada '1st EXPERIENCE'.maksudny kna ada 1 client.'SELAGI XDPT' 1st exp memang 'XKAN ADA GAJI'.Carol n Vee gilir2 jumpa i n motivate i smpaila i termkn kata2 dorg.biasala,sapa yg xnx gaji smpai berpuluh ribu rite??terkena plak i yg mata duitan ni.padanla muka diri sniri.ayt dorg sangat power.they used soft n touching way to seduce me.haha.apalagi,smangatla balik kg n crita kat fam members suma.conclusionny fam i buat personal loan.tp kna tngu 5months.maknanya dulu i kija '5MONTHS WITHOUT SALARY'.tp tula,i mcm kna pukau dgn kata2 dorg.kononny kata dorg bersusah dulu skarang,bersenang kemudian.ayat carol 'NOW BERBULAN U XDA GAJI TP LATER GAJI U BERPULUH RIBU,WORTH IT RITE,BOLEH COVER UP 5MONTHS TU'.till now i ingt lg ayt ni carol.sbb ayt ni la i sanggup stay kat GC.

    ReplyDelete
  78. so smentara XBERGAJI,i jadi assistant carol.kija sngt senang.jus jadi spy utk budak2(baby) baru masuk.n bg dorg motivation so that fam dorg invest.if baby baru invest,as an assistant i entitle 0.5% dari total dorg invest.xboleh tinggalkn baby ni among them,takot nt dorg tukar contact num.if ada contacts takot ada yg effect baby2 lain.yela,mna tau if ada among them yg dah tngok blog.kantoilah nt.stlh beberapa bln jadi assistant carol,mmng xda luck sbb xda sorg pon baby die yg open acc.so xbergaji la jgk i nih.tp serious carol,v n nicole mmng baik gila ngan i.dorg lyn i mcm kwn dorg sniri.sngt2 care psl i,slalu blanje i,n dorg jgkla tmpt i mengadu masalah.smpaikan i betul2 percaya kat dorg ni suma.tp xsangka dorg baik bersebab.mmng manusia bertopengkan syaitan la senang ckp

    ReplyDelete
  79. sya bru blik dri intebiu kt titan benchmarks sdn bhd... betul apa yg dickpkn.. opis dia bukan main gempak lagi.. tpi opis dia sunyi ja.. mnager kt situ (miss amanda) sibuk tanya pasal experience dlm banking..mne la aku tau.. x pernah ambik banking pun.. cm senang ja nk dpt keja.. modus lebih kurang sma cm crita korang.. hampeh tul... 1st2..cri gak kt tenet pasal company nie..xjumpa2 pun... pas intebiu nie bru jumpa blog korang... alhamdulillah at least x kena tipu.. kalau x rugi ja duit aku.. hati2 ya kwn... jgn terkena cm aku...
    syarikat nie mmg penipu.. TITAN BENCHMARKS SDN BHD.. MENARA AMCORP LEVEL 8... PEACE NO WAR!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  80. Hi.

    Gilaaa sedih ah sekarang. Semalam first day training kat GC. Sbb saya ni zero knowledge about forex, finance and stuff, saya cam tak tau lah kan. I did asked them questions, but belum sampai pasal gaji lagi lah.

    Dan saya terlambat tau pasal ni.

    Ni dah baca komen2 and post korang, rasa sedih sangat. Parents dah happy dah tadi. Ni jadi camni. Adoiii. Dah la papa yg google pasal GC. Tapi serius, mmg sama apa yg kejadian yg korang komen/post tu dgn apa yg saya alami.

    Pls lah jgn tipu lagi. Kesian kat fresh graduates yg beriya nak kerja ni. Kalau nak iklan kan jawatan tu, biar honest lagi terang. Kalau kata buat sales, cakap buat sales. Kalau gaji takde basic, cakap je takde basic. Jgn berselindung disebalik nama dan gaji anggaran tu je. Jgn lindung2 ape2 lah senang cakap. Mmg pengajaran lah untuk saya. Dah 2 kali kena tipu. Nak kena tipu cukup 3 kali kot baru dapat keje. T_________T

    ReplyDelete
  81. huhu..memang betul pe yg korg komen tu.name2 yg kat komen tu smuanya ada..nyata lg.aku dkawal under eliz.so aku dh 2 hari kat company ni.mmg mcm PENIPU rr..yq cz de gak blog ni yg aku leh sedarkan diri aku..

    ReplyDelete
  82. penah kje kt titan benchmark seminggu...mmg syrikat ni pelik btul, pergerakan smua diawasi. pgi lunch kne same2 n nk blik pn dieorg lepaskan sorang2

    ReplyDelete
  83. sama la kite kene tipu kat forex tu...

    ReplyDelete
  84. ..Hurrmmm..aq pon mengalami cerita yang sama dengan korang sume..(olmos~)..mcm bese bangon pagi ni aq rasa x larat nak pegi keje memandangkan pat keje aq jauh dr rumah n terpaksa menumpang kawan merangkap bakal sommi aq nanti..dengan hati yang x cukup kuat untuk yakin dengan rezeki yang Allah s.w.t bagi(astagfirullah~) aq mula mencapai akhbar The Star yang aq beli smalam, bukan nak bc sangat pon..cam bese lah cari helaian Jobs vacancies..cari punye cari jumpe satu iklan yang menarik perhatian n menawarkan gaji yg agak 'lumayan' compared wif other companies rase mang x layak nak keje ngan dorang..mostly nak yg de 2~5years experience..not fair!!try hired first then you will noe our talent..ade tu plak bnyak yg nak chinese je..gile racist!!kita kat Malaysia kottt...
    nak dipendekkan cite aq dengan hati yg berbunga aq pon kol la cik zana(seperti yang tertera kat paper), lepas je aq tanye pasal iklan uh directly dorang teros tanye aq keje or x skang ni n bila aq jawap keje die tros gtau yg dorang perlukan pekerja very immediately..aq pon ape lagi teros la gtau "owh..its ok miss zana I will solve the problem..juz let me noe when i can attend for the interview..nway im not working today.." cakap skit punye baik..prosedur la katekan~Nah Amekkaww..
    Dorang kate "baguslah kalo mcm tu cik S.....a boleh lah dtg utk interview ptg dalam kul 2 n sila bawa resume, sijil n your i/c..n sila refer kt Cik Fira nt"
    Aq pon dengan perasaan yang ingin tahu btanyekan soklan cepuFOREX company profile dorang(sbb dalam paper x mention pon name company neh)..n ngan lambatnye die cakap bende yg ntah pape macam ade sebut financial n marketing sket2 td..aq pon x bape dengo..maybe sebab pagi lagi kot,aq pon mamai2 ayam..haha..AMEKKAWW..so,aq dengan senang hati berasakan company ini 'tidak bersalah' n 'lulus' utk aq g intebiu..mase ni aq x tepikior nak cek kat google g dah..why should i??(padahal besenye aq search dulu kt google~safety 1st)..aq dengan langkah yang berbunga teros persiapkan persalinan utk aq g intebiu..suddenly my future sommi kol n aq pon teros la gtau nak g intebiu kat plaza sentral tingkat 18..die do ask me "company pe yang?" aq pon jawaplah "die x gtau plak td,entah~x pasan lak die gtau ke x td..die de bg alamat je ni haaa"
    "meh alamat saya check dulu" Lpas stengah jam baru aq bg sebab sibuk nak iron baju kununnyee..
    then bf aq kol agi n say this to me "sayang,awak bukak fb noe saya de bg link kat awak..awak bukak tengok"..aik bunyi cam cemas je mamat neh..aq pon teros klik link yg di bg n terpaparlah pasal 'PENIPUAN2' Hamba Allah yang bekerja di bawah naungan syarikat GC neh..(x termasok yg kene auta)..syukur aq blom sempat g lagi kalo x da kompem aq pon jadi mangsa terancang dorang..n terima kasih gak kat korang sume yg x benarkan freshy2 diluar sane kene 'auta' dengan berkongsi pengelaman korang kat sni..cam ni lah kawan!!!thank God once again~~
    papepon aq cukup anti ngan melayu yg suka menjahanamkan melayu lain demi kepentingan dorang..takot woo nak pikior pe kan jadi kat MELAYU for next 10 years..ade lagi x kite kat sni??jangan merempat di negara sendiri sudah..Nauzubillah~

    ReplyDelete
  85. saya da bekerja kat sana..now ni dalam proses nak berenti..manager asyik paksa cari client je..stress rasa..duit da banyak abes..tp gaji x nampak pon lg..

    ReplyDelete
  86. ok..sok interbiu n xnk g..tq kpd yg memberi maklumat..patot cari alamat kt plaza sentral suite 2a tgkt 18 xda...type alamat tu kt google trus link ke blog ni...alhamdulillah...sy sempat dr menjadi mangsa..terima kasih semua...

    ReplyDelete
  87. omg!i pun baru balik dr interview kt amcorp tuh (Titan Benchmark sdn.bhd.)mmg btul lah tempat tu gempak abis!tp sunyi sgt.ade 2 org interviewer sorang malay pkai tudung (cm baek2 je) n sorang lagi chinese..sebelum interview, dorang call suruh jmpe puan Ekin.mula2 i ingat kne interview ngn puan ekin.last2 kne interview ngn dua org tu.puan ekin, puan anis n en.khairul langsung xnampak kt situ..hurm,mmg sah la..nsib i tergerak hati nk google psal company ne..at last dpt tao juga..alhamdulillah, sy dpt tao hal ini awal..thanks guys for your info..=)

    ReplyDelete
  88. ermm bawu tahu..
    terasa mau google....
    tapi risau lah maklumat peribadi..
    yg dha bagi...harap tak disalah guna....
    tengs blog nih.....tapi terlambat dah g interview....dan rase mcm pelik same cam komen atas2....

    ReplyDelete
  89. nape tak sebarkan kat facebook jew? kan seng..sekurg2x nya fresh graduate x kena tipu melalui pngalaman yg kamu alami.

    ReplyDelete
  90. sye pun dh kje kat situ...die cm pakse je sye cri client...ape kes..mle2 ckp tu ats effort masing2 la nk cri o tak..ble xdpt dieorg cam force...act sye rse compny GCSB ni ngan TBSB yg kat amcorpmall...concept die sgt la sme...knp la dieorg ni nk meinpu org...

    ReplyDelete
  91. TITAN BENCHMARK SDN BHD ( TB SND BHD )
    UNIT 1, TINGKAT 8, MENARA AMCORP,
    PETALING JAYA.
    MANAGER : PN EKIN
    03 79567880

    GORGEOUS CHAIN SDN BHD ( GC SDN BHD )
    SUITE 2A, TINGKAT 18, PLAZA SENTRAL,
    KL SENTRAL.
    MANAGER : CIK SYAFIZAH
    03 22614011, 03 22614016

    Dua2 compny di atas adalah sama kegiatan diorg..
    jgn pergi interview..ape yg mangsa2 sblum ni ckp semua betul..nasib saya baik..sbb tegerak hati nak google..hati2 ya..sy pergi interview dan smlm sy pergi utk briefing dekat TB sdn bhd..hari ni sy xpergi n diorg call...sy xjwb pun..penipu diorg ni...ape yg diorg sendiri ckp dh buah diorg sendiri kantoi...byk yg xlogik dr segi penyampaiyan diorng...ingat kita bodoh ke...pls lah... insaf2 la staff dkt situ..majoriti org melayu prompuan betudung.. ape la agaknye yg diorg tu pikir sampai buat bende2 mcm ni... pelik lah...makn duit haram.. ish2...

    ReplyDelete
  92. Pengalaman mendewasakan kita... aku dah agak GC ni penipu... so aku blah je la... btw aweks2 kt sana sume cun2... :P

    ReplyDelete
  93. Assalamualaikum....
    Saya da hampir 2 minggu kat TBSB tue...tp semalam saya rasa tertekan sgt dgn Senior Manager yang desak suruh tunang saya invest duit kawen... konon-kononya sempat la duit tue beranak...padahal duit tue ciput je...logik ke??? Saya pun ikut je la...bgtau tunang...nasib inche tunang saya x percayakan benda-benda alah nie...tp saya dgn dia gaduh teruk jugak la...sampai skrg...sedihkan....

    Yuppp....modus diorg sama...lunch sama2...balik x boleh sekali...nasib terdetik nak tukar no. phone dgn kwn...so, luah segalanya pada dia... rupanya...SENASIB!!! Beria la promote konon-konon nama saya da tersenarai nak join dinner... alloppp...x kebulur pun nak g dinner tue...

    Balik je semalam...saya da x sedap ati...bila kwn saya bgtau pasal blog nie...Ya ALLAH!!!! Saya x tau perasaan saya... Berbelah bahagi... Percaya kat company or blog nie... Tapi, ALHAMDULILLAH.... Pagi ni ALLAH bukakan pintu hati saya...saya mmg x pegi pun pagi nie... Bukan la nak kata company tu tipu or apa... Tapi, saya x p keja coz da x nak tension-tension lagi.... ari2 da kena tanya bab invest nie, mcm da hilang mood nak keja....

    Sebab mak saya pesan, keja ni kena ikhlas... baru ada keredhaan dan kenikmatan dalam bekerja...

    So, lepas ni saya kena hunting jobs lain...tapi, no hal...coz, bumi Allah nie luas...rezeki ada di mana-mana je...usaha + doa...Tawakal... Insya'ALLAH ada rezeki kita... =D

    ReplyDelete
  94. dua company ni still beroperasi lg ke? or dah tukar nama company lain?

    ReplyDelete
  95. ai..nak join gak,huhu
    aku ex mngsa kt gc 2,mnger inchrge si"azilah jerawt batu" n si "catherine cina bsuk"...dpendekkan cita sbab sfat tamak yg maha agung dlm dri ni aku sunggh2 ykinkan mak n ayah ak invest,mla2 invest rm100k pas2 si azilah ni call inform aku suh tmbh lgi rm30k ja so investmnt aku akan jadi 2 lot=untung n tf dpt bnyk skit nanti..n bab msa 2 ak kat kg,si azi n cat ni lah bria2 nak bagi ak cuti suruh balik kg,mmg dia nak ak pujuk my family suruh invest.aku ingt lagi pas mak aku dah stuju nak bgi mdal 2 si azi ni punya lah baik,siap teman aku g bank kt cheras smata2 nak kuarkan duit mak aku tranfer..lbih krg 2 bln aku invest forex ni aku dh rsa lain mcm..mla2 mrket ad naik trun tp lma2 trend market dh jd trun ja,mmg dia ckp "2 way market" naik trun bleh untung tp bila market kerap trun equity/modal akan snggkut sbab equity naik bla mrket naik n trun bila mrket trun,n 2 3 ari sblum duit fmily aku dia kebas diarg suh aku blik kg,knonya reason bab nak aku rest n tunjk kt family cna rupa market /graft forex.lebih krang smggu kt kg jiwa aku dah jd kcau bilau...equity aku dri rm130k dh jd rm30k bab mrket asyik trun,n last2 tggal rm1k ja.aku ingt g msa 2 aku mmg x leh trima situasi cam 2,air mata ni curah2 ja kuar..pling tharu bila ayah aku prsan aku mngis n dia dtg kt aku n let me calm down...syukur sgt dia ayh aku,tp yg aku pling x sggup bila mak aku nangis gler dpan mata aku sndri..semua sbab FOREX ni n AZILAH/CATHERINE!!!!!
    lepas acnt forex aku dh kena ttup bab equity dah x da keesokkn 2 trus aku blik kl nak srang si azi ni,tp mmg sial dia ni aku cll dia ckp nak jmpa kt opis diarg awl2 g dh wat plan utk ksongkn opis,knonya ats alsan mngmnt bg cti kt staf n kj2 suma leh wat kt rumah ja...pisstt>AZI/CAT aku x layak nak sumpah krang tp aku rsa aku ada hak x maafkn dosa2 korg kt aku n fmily aku smpai MATI!!!plez kept my word both of u..

    ReplyDelete
  96. Saya baru pegi interview kat TBSB pagi tadi. Receptionist cakap mcm dalam kelambu aje slow gile and tak mesra. before masuk interview sempat bace satu forum kat lowyat. sounds fishy, but ms tu dah dlm office dah pun. so masuk je la interview with a chinese lady. Tapi after the interview saya rasa nekad nak baca balik this blog sbb tak sempat bace habes ms kat menara tu. Rasanya i shouldn't accept these kinda position. Tq to this blogger.

    ReplyDelete
  97. aku terkena jgk...
    yg dekat amcorp tbsb

    ReplyDelete
  98. hi katojiri, maybe i kenal u, maybe jugak x.. i kje kat GC start jul2011 until dec 2011.. group fira.. senasib mcm u.. invest n rugi million ringgit! FUCk to FIRA durjana..ayat2 manis ko, ayat2 manis mira si assistant yg pregnant, mulut penipu ayeen assistant kanan FIRA, dan sekutu2 GC yg lain..! sbb org mcm korang la, ktrg jd mangsa! utang duet org keliling pinggang, semata2 nk invest dlm forex x gune ni! mule2 je ayat manis, konon x kn rugi, pdhal awal2 je market nmpak cntik,, at the end, korang biar je akaun ktrg! sedap sgt makn duet komisen haram, kenyangkan perut korang kan... hopefully hidup korang x berkat! buat MIRA yg aku paling percaya,, yg baik ati konon2 nye, ko pun same penipu mcm FIRA! harap2 anak dlm perut ko x mkn duet haram! Buat AYEEN yg dh lari,, selamat "berbahagia" konon2 untung forex ko gune utk "bagpacking"! tuhan je dpt balas ape yg korg buat! forex ni xde salahnye, tp cara n taktik korang gune utk tindas n jerat leher org lain,mmg x dpt aku maaf kan smpai bile2.. if aku jumpe salah sorang kat lua, aku tampar laju2! FUCK YOU!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saya berhubung dgn awk elin..saya dh menjadi mangsa..semua duit client lebur.. lolakula89@gmail.com

      Delete
  99. aku baru buat blog mangsa tertipu..so aku copy sume cite2 korang dalam blog aku..harap maklum..aku pn kene tipu jgk..so plz visit my blog..tq

    ReplyDelete
  100. http://mangsatertipu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  101. new company
    REAL INGENIOUS SDN BHD
    TINGKAT 5 UNIT 17
    MENARA UOA BANGSAR

    COMPANY NI PN PENIPU JGK..SO FISHY..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang dah tukar nama sikit..sikit je..hari tu aku pegi..REAL NGENIOUS SDN BHD mcm babi!

      Delete
    2. Hello Everybody,
      My name is Ahmad Asnul Brunei, I contacted Mr Osman Loan Firm for a business loan amount of $250,000, Then i was told about the step of approving my requested loan amount, after taking the risk again because i was so much desperate of setting up a business to my greatest surprise, the loan amount was credited to my bank account within 24 banking hours without any stress of getting my loan. I was surprise because i was first fall a victim of scam! If you are interested of securing any loan amount & you are located in any country, I'll advise you can contact Mr Osman Loan Firm via email osmanloanserves@gmail.com

      LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
      First name......
      Middle name.....
      2) Gender:.........
      3) Loan Amount Needed:.........
      4) Loan Duration:.........
      5) Country:.........
      6) Home Address:.........
      7) Mobile Number:.........
      8) Email address..........
      9) Monthly Income:.....................
      10) Occupation:...........................
      11)Which site did you here about us.....................
      Thanks and Best Regards.
      Derek Email osmanloanserves@gmail.com

      Delete
  102. OMG!!!! I baru je baca semua ni!! bencinya! pe hal la aku ni x tgk2 kat internet pasal company ni. pelik juga knp x dpt lgsg information bout tis company..
    TITAN BENCHMARK...
    aku juga sama kne suh g jumpa Pn. Ekin last2 ntah btl ke tak Pn Ekin ke tu yg interview aku..
    This coming tuesday I kne go there ni...
    Ya Allah berila aku petunjuk..

    ReplyDelete
  103. sy baru dapat panggilan interview minggu depan 25/6/12 kat real ingenious...memg betul ke semua ni?

    ReplyDelete
  104. TOLONG JGN PERGI REAL INGENIOUS. Yes modus operandi dia sama. layout office pun sama. i worked there for 8 days, tunggu sampai 8 hari utk dapatkan offer letter. Bila dapat offer letter, tak stated basic salary. Bila tanya, sama la alasan dia mcm yg korang cakap, kena handle satu akaun baru boleh dpt basic. TF memang gempak la kan (kononnya). Hampir tertipu, dah cerita kat family & family tunang sekali. Bakal kakak ipar hampir nak invest, nasib baik tak jadi. On the 8th days tu, memang mengamuk kat office, dkt Diana tu, aku dah nak balik time tu, last minit baru kau nak bagi offer letter. Dah la aku syak dia baru print offer letter tu. Aku marah sgt sebab dia kata company ni di hire oleh world focus, broker dkt new zealand, kalau kita ni under world focus, apsal letter head nama Real Ingenious. Sumpah hangin bila ingat balik. Org kerja ikhlas, kau tipu. Dah la cakap bagi permanent staff. Hotak dorang la. Puihh.

    Kalau sapa-sapa dpt interview sini, korang boleh la try kumpul evidence. buat-buat percaya, and buat-buat yakin dgn dorang. Maybe kita boleh plan something utk tgkp dorang.

    ReplyDelete
  105. baru pergi interview tadi.. macam susah ja kerja situ.. boleh share tak pengalaman akak kerja situ?

    Ping me at http://nickpenang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  106. Hai... I rasa I termasuk dalam mangsa kegiatan haram ni. Modus operandi yang sebiji sama. Waktu interview memang dorg collect info more about family background.Then, training selama 7-8 hari (sengaja melewat-lewatkan supaya kita cari client untuk invest). I dah 6 hari training. Masih tak ada offer letter. Tapi pada hari ke5 tu kawan I dah inform sesuatu tentang Real Ingenious. Waktu tu I dah syak, it's quite same with my company cuma nama company aje yang berbeza. I tak sure company ni menipu or tak tapi hati I tak sedap sangat. Makan tengahari sama dengan manager, balik asing2 (lepaskan sorang2), n I tak berpeluang langsung nk berborak dengan group I. Pernah sekali I keluar toilet n singgah di bilik komputer. Waktu tu kawan dalam group I tengah print chart. I just nak tanya, dah siap print ke? Then my senior manager Cik Watie yang tengah sarat mengandung tu datang laju kat kami. I dah syak. Apasal menyibuk sangat betina ni dengan perut terboyot-boyot ni? (Sebelum terlupa nak cerita, Cik watie ni dalam air-cond pun panas aje sampai kena kipas dengan kertas lagi. Aku rasa bahang api neraka tu dah tempias kat dia. Astaghfirullahalazim). Setiap hari pasti I dipanggil masuk ke dalam bilik kaca untuk diskus pasal client. Bodohnya I ni sebab dah tercakap yang family tunang I tu kaya. Memang bengap! Apalagi bila dorang dah tahu sasaran, setiap hari tanya. 5 hari I datang dengan hati bersih tanpa syak wasangka until my friend ask me to read this bloq. Td hari ke6 I saja nak datang untuk menyiasat dan menguji tindak-tanduk mereka. Dan malam sebelum tu I dah baca Yasin minta petunjuk dari Allah. Alhamdulillah, pada hari ke6 macam2 perkara kantoi depan mata. Sekumpulan freshy baru masuk dlm ofis (menunjukkan comp ni x putus cari mangsa baru), aku terdengar perbualan telefon mereka, kata2 mereka semua membuatkan aku yakin aku berada di jalan yang salah.Disebabkan aku tahu itu hari terakhir di situ, aku saja tanya nama sorang2 tapi semua main-main n sebut nama samaran aje. I pushed them again to state full name but they didn't. Only one told me her name Nora Elina Bt Murad (I know she's liar!) Untuk pengetahuan semua, nama company ni PREMIER PODIUM SDN BHD di Menara Northpoint Midvalley, Level 11. (Mungkin nama baru seperti yg telah dinyatakan di atas yg dorang ni akan tukar nama n location comp setiap 4 bulan sekali) Sebuah syarikat financial consultant yang suruh kita cari investor utk invest d Forex utk amount RM 500K. Muka staff sume suci2 belaka. Sorang tu mengaku menantu Tok Imam, sorang lagi tu kata nak pergi umrah bulan depan. Perghh..memang hebat lakonan dorang! I just berkongsi pengalaman. Beware dengan nama baru comp yang I stated above.
    Moga kita sentiasa di bawah lindungan ALLAH swt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pg tadi interview kat situ!! scam company rupenye.. bkn main lg baju dorg kan.. sy sepatutnya interview dgn pn nora tp die tgh interview org lain, sy dgn watie tu la.. nsb la hati tergerak nk google. mlm td kwn sy just bg shortform je "PPSB". Tadi lepas interview baru nmpk full name company ni. "premier podium". patutla nme cam pelik je. Thanks for your info!! mmg xnk pg la 2nd interview.

      Delete
    2. BAGUS.....!!! pg td br lps interview kat PREMIER PODIUM..patut la x rasa excited langsung nk g interview ni...walaupun gaji die byk...msk ja tmpt tu bukan main cantik lg pompuan2 kat situ... aku tb2 trtgk nama comp, tru suruh husband search kat google..die x blh nk google time tu plak.. die trus message abg die, mnta tlg google nm comp...tb2 nm aku kena panggil msk utk intrview,dan yg bestnya aku di interview oleh lecturer kolej aku dlu...nama die Elly...ntah btl entah idak nm die tu... sbb die lecturer cost len..die pakai tudung, baik bebenor teman tgk ha..!!! mcm2 die tanya,die x ckp psl comp langsung,jz ckp comp tu buat finance ja.. n aku ada trcakap aku mnta husband cr dlm internet psl comp ni...die ckp dlm internet xda...aku pun xkisah la sgt... pastu nk hbs interview die ckp nt die call lain, sbb ada second interview..aku pun ok ja la..keluar ja dr bilik tu, aku trus g kat husband aku..nk blk la...aku org last di interview hr ni..tb2 laki aku ckp comp ni penipu...abg die br tgk blog.. huhuhuhu... Alhamdulillah la aku br g interview ja, blum keja lg.. klau x sia2 ja aku berhenti keja skang... ada hikmah suma ni...Moga ALLAH bantu rakan2 kita yg lain.. Thanx utk admin yg post psl bnd ni.. aku bersyukur sgt.. moga kamu dilimpahkan rzk, dan d rahmati ALLAH s.w.t.. amin..

      Delete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  108. PREMIER PODIUM SDN BHD.. Tunggu masa duit korang loss!!

    ReplyDelete
  109. premier podium dh tukar nama jadi dynamic wise sdn bhd. bisnes pun dh tuka pasal gold ngan silver plak.

    ReplyDelete
  110. Premier podium dah tukar nama plak?? aku pernah interivew kat situ. tapi lepas interview rasa cam pelik. kakak tu aku tak ingat nama dia, tanya pasal background family. kakak keja mana, abg keja mana. aku pn pelik laa. asal tnya pasal kakak plak. aku letak situ kakak aku keja PTD. pastu aku pnya reference, kawan aku yang keja kat petronas. hmmmphhhh.. esok terus kena call aku 2nd interview. tapi malam tu aku dah buat research. aku tak pegi. aku cakap kat dorg aku dah dpt offer lain tapi aku tipu je.. blm dpt offer pn time tu.. hihi

    ReplyDelete
  111. salam.. thanks for d info.. esok ada interview dgn kelly services.. awalnya mcm rasa xmo g.. sbb takut kne tpu mcm GC tp bila dah bc byk blog kata kelly services ni ok.. kne g la nmpaknya.. hehe.. doakan sy.. :)

    ReplyDelete
  112. dakat bangsar pun same.. name syarikat real ingeniuos, tapi maklumat company xd dalam tnet katenye xperlu.. alamt dye tingkat 15 unit 17.. buat forex jugak.. sebagai servicing company nolong org nk bukak akaun katenye.. budak2 baru masuk dibahagikan ikut team, mkan ikut team jugak, nk p surau sorang2 jugak..

    ReplyDelete
  113. geram plak rasenye bila baca pengalaman2 nie.. macam mane nk uat dorang kena tangkap.. skit ati yang buat tu org melayu

    ReplyDelete
  114. Aku baru attend interview pagi td. Nasib sempat melarikan diri. Da tau company penipu, buat apa lagi saya nak tunggu untuk d interview. Sapa2 dapat interview dkt area mid valley.. company dynamic wise sdn bhd..better jgn pegi..da banyak bad feedback psl company ne from old staff. Thanks sbb share info yg sgt berguna ne..

    ReplyDelete
  115. I really like these designs of magnetic badges.Thanks for such a reliable blog post.

    magnetic badges & name badges

    ReplyDelete
  116. bro nak tanyalah.. saya ade interview keje di syarikat vads under tm kerja sebagai CS TM... Sesi interview tu berjalan bagaimana ye.. terima kasih..

    ReplyDelete
  117. Hi n as salam semua....after 5 years bru dpt info n tu pon sbb kbtulan terjmpe blog pnulis ni.asalnya sy nk cari info ttg Vads compny sbb pnulis ade juga pngalmn ttg yg tu tpi bile bce more n more rupa ada 1 lgi pngalamn yg sme dgn sy.nk cite pnjg lbar pon mmg da rse mcm xde gune.kisah ini terjdi pon sbb sy bru lps fresh grads....Awal Jan 2010....kje kt Gorgeous Chain lme la jugak adela dlm 3 buln lbih pdahal budak fg mne ade gaji pon lgi kn tpi survive gilerlah.....xsngka they all one of the liar company....dahla ade staff yg muslim.xptutla mereka ni.xbaik btul wat gitu n naya kt org len smata2 kerana duit.dahla ckp bab2 islam skali.xtaula cmnerkn idup dorg nnti....ade berkat ker x la....nauzubillah....smela mcm rakan2 di ats yg ttg bab solat smua kne kawal, mkn pon kne kawal n xleh mkn ramai2 n bergeng2....pastu de je yg akn ikut, cmne ekkk sy bole survive kt situ smpi 3 buln lbih....adesss padahal kwn2 kt ats hnya bpe hari pon da taw kn kne tipu....naseb idup sy la kn ....huhu....sedeh n xleh lupe pnglmn kjr yg tu smpi seumo idup.....huhu.....n sy rse slh seorg yg bernme ikhsan kt ats tu kwn sye tu mse kt GC dulu tpi sy xsure dia mseh kje situ lgi ke x ....skrg sy just nk taw psl vads jer....sbb ade dpt twaran kje sini....ok ke kje vads bwah tm ni.....but mostly ramai yg ckp okkan....sekian dulu....wassalam.....

    ReplyDelete
  118. Dear Admin,
    Perkenalkan nama saya Wenny sebagai Business Development dari ForexMart.
    Saya telah melihat blog/web anda yang menarik, dan saya disini bermaksud untuk mengajak anda untuk menjadi mitra ForexMart, Perusahaan Broker terbaik dengan sejumlah Kehormatan dan Pengharagaan https://www.forexmart.com/id/awards
    ForexMart adalah nama trading company dari Tradomart Ltd, yang menawarkan berbagai layanan investasi, seperti Forex, Saham, Emas, Bitcoin dll www.forexmart.com/id/
    Program kerjasama yang saya ingin tawarkan adalah anda akan mendapatkan komisi dari setiap trading yang dilakukan klien kami yang berada di bawah grup afiliasi anda nantinya.
    Komisi yang dibayarkan akan lebih dari iklan yang berbayar. Komisi yang kita berikan kepada partner adalah 1 Pips setiap klien melakukan trading maupun dia profit/loss. 1 Pips itu dalam lot standar adalah $ 10. Apalagi kadang satu orang trader/client melakukan beberapa sesi dalam sehari tentu ini akan sangat menarik dengan komisinya. 
    Dalam hal kerja sama afiliasi ini, kami akan menyediakan anda dengan:
    - Materi promosi untuk anda secara gratis seperti banner, logo.
    - Statistik referral di Partner Cabinet anda.
    - Pilihan luas sistem pembayaran untuk penarikkan dana.
    - Pendekatan individu dan dukungan teknis.
    Pendaftaran nya sangat mudah, yang anda perlu lakukan hanya mendaftar melalui link ini https://www.forexmart.com/partnership/registration
    Untuk mengetahui mengenai kelebihan yang kami tawarkan, silahkan kunjungi link berikut https://www.forexmart.com/partnership/advantages
    Untuk metode keuangan deposit/penarikan yang kami sediakan ada di link https://www.forexmart.com/id/deposit-withdraw-page
    Untuk jenis – jenis kemitraan yang kami sediakan ada di link https://www.forexmart.com/id/partnership/friend-referrer
    Anda dapat menghubungi kami untuk pertanyaan lebih lanjut di kontak di bawah ini:
    Wenny
    Business Development
    ForexMart
    www.forexmart.com
    Wenny@forexmart.com
    Skype - Wenny_704105
    https://www.facebook.com/ForexMart
    https://twitter.com/ForexMartPage
    https://plus.google.com/+Forexmartpage

    ReplyDelete
  119. Hello Everybody,
    My name is Ahmad Asnul Brunei, I contacted Mr Osman Loan Firm for a business loan amount of $250,000, Then i was told about the step of approving my requested loan amount, after taking the risk again because i was so much desperate of setting up a business to my greatest surprise, the loan amount was credited to my bank account within 24 banking hours without any stress of getting my loan. I was surprise because i was first fall a victim of scam! If you are interested of securing any loan amount & you are located in any country, I'll advise you can contact Mr Osman Loan Firm via email osmanloanserves@gmail.com

    LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
    First name......
    Middle name.....
    2) Gender:.........
    3) Loan Amount Needed:.........
    4) Loan Duration:.........
    5) Country:.........
    6) Home Address:.........
    7) Mobile Number:.........
    8) Email address..........
    9) Monthly Income:.....................
    10) Occupation:...........................
    11)Which site did you here about us.....................
    Thanks and Best Regards.
    Derek Email osmanloanserves@gmail.com

    ReplyDelete